Dissabte, 3 juny 2023
Dissabte, 3 juny 2023
IniciTercer Sector SocialEl Tercer Sector presenta una proposta per la desmercantilització dels serveis públics...

El Tercer Sector presenta una proposta per la desmercantilització dels serveis públics d’atenció a les persones

La Llei d’Acció Concertada ha de construir un model de col·laboració públicosocial

serveis atencio domiciliaria persones de
La proposta busca un model de col3laboració públicosocial // Foto: Obra Social “la Caixa”

La Confederació, com a entitat representativa del Tercer Sector a Catalunya, ha fet arribar al Govern de la Generalitat de Catalunya, als grups parlamentaris, a les entitats municipalistes i als principals agents econòmics i socials del país la proposta legislativa de Llei d’Acció Concertada per la provisió de serveis públics d’atenció a les persones de caràcter social.

La Confederació afirma que aquesta Llei ha de contribuir definitivament a la construcció del model de col·laboració publicosocial que el Tercer Sector Social de Catalunya ve defensant des de fa anys. 

anunci guies d'arrel

La proposta presentada per La Confederació contempla els següents aspectes:

  • Un model que, per sobre de qualsevol altra consideració, garanteixi la protecció dels drets socials, l’interès general i la qualitat de l’atenció a les persones, especialment les més vulnerables.
  • Un model que reconegui l’especificitat i la rellevància dels serveis d’atenció a les persones de caràcter social i n’asseguri la cobertura.
  • Un model que, d’acord amb el què permet la normativa europea i estatal, articuli la gestió dels serveis d’atenció a les persones al marge de la Llei de Contractes del Sector Públic, a través de l’acció concertada com a fórmula no contractual.
  • Un model que garanteixi l’eficiència i el màxim retorn social dels recursos públics, en base a una gestió solidària sense afany de lucre.
  • Un model que limiti clarament l’interès econòmic dels operadors que accedeixin a l’acció concertada, atorgant un rol fonamental i estratègic a la iniciativa social, com a part essencial del sistema català de serveis d’atenció a les persones de caràcter social.
  • Un model que eradiqui definitivament el greuge comparatiu entre els serveis de gestió pública directa i els de l’àmbit concertat, impulsant l’equiparació de costos dels serveis, incloses les condicions salarials i laborals de les professionals.
  • Un model basat en el diàleg i la coresponsabilitat per assolir uns objectius compartits: la defensa dels drets socials i la millora de la qualitat de vida de la ciutadania.

En paraules del president de La Confederació, Joan Segarra: “Sabem que no serà fàcil, però aquesta proposta entenem que ha de suposar el canvi de paradigma que persegueix el Tercer Sector Social des de fa anys i que, poc a poc, està fent “taca d’oli” i impregnant el discurs polític del nostres governants. Com hem ja dit públicament, en aquesta legislatura serem més exigents que mai a l’hora de reclamar al nou Govern que facin efectius els seus compromisos. És urgent i cal passar de les paraules als fets.”

La Confederació recorda que hi ha un mandat exprés del Parlament de Catalunya perquè el Govern aprovi, en el termini de dos anys – que s’esgota a l’abril del 2022 – un projecte de Llei per a revisar el marc regulador de la gestió concertada de naturalesa no contractual per a la prestació de serveis de caràcter social (disposició final segona de la Llei 5/2020).

Finalment, s’apunta que aquesta proposta de llei presentada forma part del triple marc legislatiu de suport i reconeixement al sector i anirà acompanyada del desplegament de la Llei catalana de l’Economia Social i Solidària i de la Llei del Tercer Sector Social de Catalunya.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content