El sector de la discapacitat intel·lectual s’oposa a la reducció del suport de les USAP als CET

Amb les noves ordres de regulació un 50% del col·lectiu perdria els ajuts específics als llocs de treball

reducció suports usaps discapacitat intel·lectual
Les noves ordres podrien afectar als llocs de treball del col·lectiu als CET // Foto: AEES Dincat

Davant de la publicació per part del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de les “Noves ordres de suport a la inserció laboral de persones amb discapacitat”, AEES DINCAT i AMMFEINA SMC, en nom del total de 264 entitats socials, han manifestat a través d’una nota de premsa que s’oposen a que es redueixin o desapareguin els suports per treballar específics per les persones amb discapacitat intel·lectual i trastorn mental. Aquest fet suposaria una pèrdua substancial de drets d’aquestes persones i limitaria el seu accés a un lloc de treball, la seva progressió com en el lloc de treball, i la conservació d’aquest lloc de treball.

Segons les entitats del sector, aquestes noves ordres suposaria que un 50% del total de persones perdrien els ajuts que rebien al 2015 a través de les Unitats de Suport a l’Activitat (USAP) en els Centres Especials de Treball (CET).

Banner Col·lectiu Ronda 300x600

Les Unitats de Suport a l’Activitat (USAP) són equips multidisciplinaris formats per psicòlegs, treballadors socials i monitors especialitzats que tenen la missió d’ajudar el treballador amb discapacitat a sortejar els obstacles que pugui representar-li el lloc de feina, així com en la permanència i la progressió en el lloc de treball.

Els responsables de les federatives consideren inacceptable aquest nou greuge que s’afegeix als efectes de les restriccions instaurades des de l’any 2011, quan l’Administració va incloure els topalls al manteniment del lloc de treball i als suport de les USAP per a les noves contractacions.

BANER_300X250

Les entitats exigeixen al Govern que les noves ordres de suport respectin o millorin en tots els seus termes allò que era garantia a les bases vigents en finalitzar l’exercici 2010 i que s’ajusti la dotació pressupostària de cadascuna d’aquestes convocatòries fins a garantir que beneficiïn totes les persones amb discapacitat d’especial dificultat contractades en CET.

A Catalunya hi ha més de 200 Centres Especials de Treball (empreses formades per almenys un 70% de persones amb discapacitat) que faciliten l’ocupació de milers de persones amb discapacitat. Ho demostra el fet que la seva taxa de treball fos del 33,9% i la d’atur del 31%, segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística corresponents a l’any 2015 (l’últim amb informació). Unes xifres que se situen molt per sota dels corresponents al col·lectiu de persones sense discapacitat per al mateix 2015, amb una taxa d’activitat del 81,8% i una taxa d’atur del 20,9%.

Sigues el primer a opinar

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu no serà publicada


*