Diumenge, 8 desembre 2024
IniciAPUNTSEl sector de la discapacitat insta a modificar la Directiva sobre l’IVA...

El sector de la discapacitat insta a modificar la Directiva sobre l’IVA que s’aplica a les entitats socials

En una trobada convocada pel Cermi i la Fundació ONCE, diferents organitzacions van dialogar aquest dilluns sobre els passos a seguir i les possibilitats que hi ha per incidir a la Directiva 2006/112/CE 

El sector de la discapacitat insta a canviar la Directiva sobre l’IVA que s’aplica a les entitats socials
Luis Cervilla durant la reunió // Foto: Servimedia

Les organitzacions de l’àmbit de la discapacitat, convocades pel Cermi i la Fundació ONCE, van dialogar aquest dilluns sobre els passos a seguir i les possibilitats que hi ha per incidir a la Directiva 2006/112/CE per reduir l’IVA que s’aplica a les entitats de caràcter social.

Així va quedar reflectit a la reunió sobre futures reformes de la Directiva de la Unió Europea sobre l’IVA a la seu de la Fundació ONCE a Madrid. A més de Cermi i la Fundació ONCE, van participar altres entitats de la discapacitat i del tercer sector d’acció social, així com persones expertes fiscalistes.

L’objectiu principal era establir les pautes específiques que cal seguir per llançar una campanya d’incidència sobre la Directiva 2006/112/CE per a la consecució d’una possible aplicació d’una alíquota de gravamen a l’IVA inferior al 5% per als serveis prestats per les entitats de caràcter social. Així mateix, es pretenia amb aquesta reunió alinear diferents entitats de l’àmbit social i de la discapacitat al voltant d’aquests objectius i recopilar reflexions i elements que permetin l’elaboració d’un pla d’acció estratègic per abordar els canvis reguladors esmentats en l’actual context polític a nivell europeu.

La directora d’Aliances i Relacions Internacionals de la Fundació ONCE, Lourdes Márquez, es va encarregar d’introduir la reunió, plantejant la qüestió de quines oportunitats tenen les entitats no lucratives per no patir la legislació de l’IVA actual, ja que no se’l poden deduir, com sí que fan les entitats mercantils. L’expert en assumptes públics de la consultora Weber, Luis Cervilla, va ser qui va resoldre les qüestions dels assistents i va proposar les opcions viables per abordar la situació. Va explicar que hi ha dues possibilitats assolibles: o bé incidir en la modificació de la Directiva actual, o en el desenvolupament d’un acte delegat que la complementi.

Actualment, la Comissió Europea no es planteja desenvolupar cap normativa relacionada amb aquest assumpte, per això és important desenvolupar una estratègia d’incidència política perquè es dugui a terme. Segons Cervilla, la idea principal és “definir de la manera més específica possible quines sol·licituds i demandes polítiques es poden presentar perquè es dugui a terme una reforma de la Directiva o l’elaboració d’un acte delegat”.

Va descriure breument quins serien els passos a seguir per aconseguir l’objectiu perquè les entitats el puguin valorar i decidir quina és la millor opció per procedir. Per a l’expert, cal “cristal·litzar concretament quins són els canvis que calen i aportar solucions”.

Per part del Cermi, el gerent del Cermi Estatal, Luis Alonso, va mostrar el seu acord amb el plantejament que es durà a terme i va destacar la importància que, durant la campanya, s’emetin “missatges clars i entenedors”, ja que no tota la ciutadania i ni tan sols els responsables públics dominen a la qüestió, que és molt tècnica.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

SERVIMEDIA
SERVIMEDIA
© SERVIMEDIA. Aquesta informació és propietat de Servimedia. Només pot ser difosa pels clients d'aquesta agència de notícies citant Servimedia com a autor o font. Tots els drets reservats. Queda prohibida la distribució i la comunicació pública per tercers mitjançant qualsevol via o suport.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES