Dilluns, 20 maig 2024
spot_img
IniciEDUCACIÓ INCLUSIVAEl PSOE demana reformar tota la normativa universitària per integrar als estudiants...

El PSOE demana reformar tota la normativa universitària per integrar als estudiants amb discapacitat

Ha registrat una proposició no de llei a la Cambra baixa per ser debatuda a la Comissió de Polítiques Integrals de la Discapacitat amb l’objectiu de corregir les fallades existents i superar la infrarepresentació d'aquest col·lectiu als estudis superiors

psoe reforma normativa universitària per estudiants amb discapacitat
Una jove estudiant en cadira de rodes amb una pila de llibres // Foto: Nomadsoul1/123RF

El PSOE ha demanat al Congrés que el Govern revisi tota la normativa universitària a la llum de la legislació vigent sobre discapacitat, a fi de corregir les fallades existents i superar la infrarepresentació d’aquest col·lectiu als estudis superiors.

Aquest és l’objectiu d’una proposició no de llei registrada a la Cambra baixa, per ser debatuda a la Comissió de Polítiques Integrals de la Discapacitat.

En primer lloc, la iniciativa demana al Govern identificar “bretxes en les normes i polítiques educatives de l’àmbit universitari que impedeixen que l’estudiantat amb discapacitat arribi a aquest nivell educatiu i hi transiti de manera inclusiva i amb paràmetres de qualitat”.

També aposta per promoure una reforma de les lleis i els reglaments de l’àmbit universitari que siguin contraris a la normativa sobre discapacitat ia l’educació inclusiva.

En la seva exposició de motius, la proposició subratlla que, malgrat l’augment d’estudiants amb discapacitat, les magnituds de la presència d’aquestes persones al sistema educatiu universitari són lluny de ser satisfactòries.

“Prioritat absoluta” 

Per solucionar-ho, demana al Govern que, en col·laboració amb les comunitats autònomes, analitzi com es troba el dret a l’educació inclusiva a l’àmbit universitari i la seva compatibilitat amb instruments internacionals, sobretot “amb la Convenció Internacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat i els objectius de desenvolupament sostenible de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides”.

“Fer realitat una universitat i ensenyament superior inclusius amb les persones amb discapacitat és una prioritat absoluta”, i sosté que “això no es pot aconseguir sense marcs legals i polítics nacionals sòlids que senten les bases i les condicions per a la implantació i la sostenibilitat d’un sistema educatiu universitari inclusiu i de bona qualitat per a aquest grup social”.

D’aquí ve la pertinència d’“una proposta de reforma normativa, legal i reglamentària, que suposarà una revisió exhaustiva de tots els aspectes reguladors universitaris que tenen relació rellevant amb les persones amb discapacitat”.

Canvi de terminologia

A aquest efecte, el grup socialista proposa “una aproximació a la comunitat universitària amb discapacitat en termes estadístics”, així com obtenir informació qualitativa sobre el grau d’inclusió. Alhora, descriure les barreres i esferes crítiques per a la seva inclusió a la universitat.

A parer seu, també convindria elaborar un marc general referencial de l’educació inclusiva universitària i centrar la seva atenció en el marc normatiu específic de la Convenció Internacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat i l’Agenda 2030.

Finalment, reclama “adaptar la normativa educativa en general, i la universitària en concret, a les exigències legals a l’àmbit de la discapacitat”.

Això inclou “la terminologia utilitzada, ja que s’ha detectat l’ús d’expressions com ara diversitat funcional, necessitats especials, capacitats diferents o altres de similars que no estan validades ni són admissibles per contrariar la perspectiva inclusiva i de drets humans en què es fonamenta la discapacitat ”, conclou el text.

- PUBLICITAT -

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

SERVIMEDIA
SERVIMEDIA
© SERVIMEDIA. Aquesta informació és propietat de Servimedia. Només pot ser difosa pels clients d'aquesta agència de notícies citant Servimedia com a autor o font. Tots els drets reservats. Queda prohibida la distribució i la comunicació pública per tercers mitjançant qualsevol via o suport.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content