El programa de cribratge de càncer de còlon i recte detecta a Catalunya prop de 6.600 persones amb factors de risc

L’any passat 370.000 persones hi van participar en el programa

programa cribratge càncer còlon i recte catalunya
Cartell del programa de cribratge del càncer de còlon i recte // Foto. gencat

Les dades obtingudes durant l’any passat pel programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte tornen a posar de manifest la importància de participar en aquest servei dirigit a tota la població d’entre 50 i 69 anys. De les prop de 810.000 persones convidades arreu de Catalunya al 2018, van fer-ho més de 370.000 (un 4% més que l’any anterior); en un 5,4% d’aquestes, la prova de detecció de sang oculta en femta va resultar positiva i es van fer més de 17.000 colonoscòpies d’estudi.

El resultat va ser, d’una banda, la detecció de fins a 6.591 persones amb pòlips amb risc que, en el futur, podrien haver progressat cap a malignes; aquesta potencial progressió s’evita, en la gran majoria dels casos, amb una extirpació mitjançant la mateixa colonoscòpia. D’altra banda, també es van detectar 647 càncers colorectals, un 70% dels quals en estadis inicials, amb més possibilitats de curació.

El Departament de Salut preveu, en els propers mesos, acabar d’estendre el programa arreu de Catalunya, tot i que efectivament està desplegat en la gran part del país; en aquest sentit, només queda per iniciar-lo a tres àrees bàsiques de salut (ABS) i, de fet, el programa ja convida al 99,6% de la població a la qual va dirigida.

El càncer colorectal és el càncer més freqüent a Catalunya, sobretot a partir dels 50 anys. S’estima que l’any passat es van diagnosticar 6.228 casos nous, (3.634 en homes i  2.594 en dones) i van morir 2.538 persones (1513 homes i 1025 dones). Pel que fa a la supervivència relativa als 5 anys del seu diagnòstic, és del 56% en homes i del 61% en dones.

La majoria de vegades aquest tipus de càncer es desenvolupa a partir de petites lesions de l’interior del budell (pòlips), que poden acabar transformant-se en un càncer. Si es detecta a temps, és molt fàcil de tractar i té moltes probabilitats de curació.

banner_dental

Sigues el primer a opinar

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu no serà publicada


*