Dissabte, 24 setembre 2022
Dissabte, 24 setembre 2022
IniciAccessibilitat UniversalEl Museu-Arxiu Tomàs Balvey fa més accessibles els vídeos dedicats a la...

El Museu-Arxiu Tomàs Balvey fa més accessibles els vídeos dedicats a la història del municipi de Cardedeu

A través del programa La Mirada Tàctil de la Diputació de Barcelona i amb la col·laboració de la FESOCA

museu arxiu tomàs balvey
Museu Arxiu Tomàs Balvey de Cardedeu // Foto: Diputació de Barcelona

El Museu-Arxiu Tomàs Balvey ha fet més accessibles els vídeos dedicats a la història del municipi de Cardedeu a través de les millores incorporades pel programa La Mirada Tàctil de la Diputació de Barcelona.

Amb el títol “El xip de la memòria”, el Museu-Arxiu Tomàs Balvey disposa de vuit vídeo-càpsules que permeten conèixer de manera amena les diverses col·leccions que s’hi poden trobar i que ara s’han fet més accessibles per a tota la ciutadania.

A través del programa La Mirada Tàctil i amb la col·laboració de la Federació de persones sordes de Catalunya (FESOCA) aquests vídeos han incorporat un intèrpret en la llengua de signes catalana (LSC) i subtítols per a persones sordes oralistes.

Les càpsules estan dedicades a la figura i l’obra de Tomàs Balvey i Bas, farmacèutic, col·leccionista i fundador del Museu, i els objectes que integren les col·leccions dedicades a numismàtica, arqueologia, vida quotidiana i indumentària. A més, s’inclou un vídeo sobre a la històrica farmàcia Balvey, una de les farmàcies rurals més antigues d’Europa, amb mobiliari de 1780 i prop de 200 pots de ceràmica i un altre vídeo sobre el jardí del Museu, concebut com una sala més, on s’hi exposen plantes remeieres relacionades la temàtica dedicada al benestar i la salut.

Per aprofundir en els continguts de l’espai del jardí de l’Arxiu-Museu, també s’ha incorporat la llengua de signes i els subtítols a la llista de vídeos dedicada exclusivament a l’edifici que l’acull des de 1975, l’antic Casal Daurella, i la descripció de les plantes remeieres que s’hi poden trobar.

Des de l’any 2007, el Programa La Mirada Tàctil de l’Oficina de Patrimoni Cultural desenvolupa diferents accions per garantir l’accessibilitat dels museus i el patrimoni a tots els ciutadans, inclosos els col·lectius que pateixen algun tipus de discapacitat sensorial, física o cognitiva. Aquest programa té per objectiu corregir les desigualtats comunicatives facilitant els canals que són propis per a cada col·lectiu.

A través de diferents mòduls d’interpretació tàctil es pretén acostar els museus a col·lectius amb dificultats visuals, ceguesa o mobilitat reduïda. Museus i exposicions incorporen vídeos amb intèrprets en llengua de signes, subtitulats i amb locució, guions amb braille i làmines tàctils de suport per facilitar la intel·ligibilitat dels elements exposats.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fonts
El Diari de la DisCapacitat és el primer digital de la diversitat funcional a Catalunya

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES

CatalàEspañol
Skip to content