Dimarts, 16 abril 2024
spot_img
IniciDISCAPACITATEl Ministeri de Drets Socials tanca el 2022 amb importants avenços en...

El Ministeri de Drets Socials tanca el 2022 amb importants avenços en matèria de les persones amb discapacitat

Entre altres mesures, s’ha aprovat el nou barem de discapacitat i l’avantprojecte de la Llei d’Accessibilitat

avenços nou barem grau de discapacitat
El nou barem del grau de discapacitat té un enfoc més social // Foto: Josh Appel (@unsplash)

El Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030 ha finalitza l’any 2022 amb importants avenços en matèria de discapacitat. De fet, segons va publicar divendres, ha incrementat un 463% la inversió en polítiques de discapacitat entre 2020 i 2022, fins a superar els 292 milions d’euros. 

A l’octubre, es va aprovar el nou barem de reconeixement de la discapacitat, pel qual el Govern va donar resposta a una demanda de les persones amb discapacitat que feia 10 anys que estava bloquejada: el tràmit d’urgència per al reconeixement per causes humanitàries o d’especial necessitat social, de salut i d’esperança de vida, com les persones amb malalties com l’ELA. En línia amb l’ampliació de drets de les persones amb discapacitat es va aprovar igualment l’avantprojecte de Llei d’Accessibilitat, una iniciativa que transposa diverses directives, entre les quals hi ha la coneguda com a Acta Europea d’Accessibilitat. Gràcies a aquesta norma, de les prop de 4,38 milions de persones amb discapacitat que resideixen al nostre país disposaran de productes i serveis més accessibles, com el telèfon d’emergència 112, garantint els seus drets com a clientes, consumidores i usuàries i permetent-ne el lliure circulació sense discriminació i amb més autonomia dins de la Unió Europea.

A més dels avenços en matèria de discapacitat, també ha complert amb els seus principals compromisos, entre ells la tramitació de la Llei de Famílies, una de les lleis que canviarà més profundament la situació de la conciliació i les cures de les nostres llars i la Llei de protecció animal, pionera al nostre país, i amb l’acord per millorar la qualitat de les residències i el sistema d’atenció a la dependència finalment aprovat. A més, el departament ha aconseguit executar aquest any el 99,4% del compromís de pressupost. 

Llei de famílies

La Llei de Famílies és una de les normes centrals de la legislatura i que aquest any 2022 ha vist començada la seva tramitació, perquè culmini al llarg del 2023, de conciliació i de cures i garanteix la protecció a totes les famílies amb mesures com l’ampliació dels permisos per a cures i les prestacions per a famílies, l’extensió a més famílies de la protecció que fins ara es reservava a les nombroses o l’equiparació dels drets de les parelles de fet als dels matrimonis.

Una de les novetats més rellevants i que més facilitarà la conciliació de les famílies és la creació de nous permisos de cura amb un permís per tenir cura de cinc dies a l’any, retribuïts, per atendre un familiar fins a segon grau o convivent, que els treballadors o treballadores poden utilitzar en cas d’accident o malaltia greus, hospitalització o intervenció quirúrgica sense hospitalització que necessiti repòs; un permís parental de vuit setmanes, que es podran gaudir de forma contínua o discontínua, fins que el menor faci vuit anys i un permís per absència per força major familiar que requereixi atenció immediata, que serà de quatre dies retribuïts a l’any i que se’n podrà gaudir per hores.

Sistema d’atenció a la dependència

Mitjançant un acord amb les comunitats autònomes a través del Consell Territorial, el departament va aprovar definitivament l‟acord per millorar la qualitat de les residències i del Sistema d’Atenció a la Dependència. Des de la seva aprovació i fins al 2029, s’eradicarà el model de macro residències, ja que els centres tindran una mida màxima d’entre 75 i 120 places, segons la localització.

La proposta acordada per drets socials estableix que els centres residencials hauran de ser més semblants a una llar, establint unitats de convivència per afinitat d’un màxim de 15 persones, que comptaran amb espais comuns com ara un saló o una cuina. Així mateix, s’incrementarà de manera progressiva els treballadors i les treballadores de residències per a gent gran, fins que hi hagi almenys un treballador per cada dues persones ateses. També s‟estableix l’atenció lliure de subjeccions i es redobla l’aposta per l’atenció domiciliària.

Reversió de retallades a Dependència

Quant a la millora del sistema de dependència, el Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030 també va aprovar juntament amb les comunitats autònomes la reversió de les retallades en matèria de dependència que es van donar al nostre país el 2012 i 2013. A mitjançant la modificació del Reial decret 1051/2013, les persones en situació de dependència de grau I tindran accés a atenció residencial si ho desitgen, es facilita l’accés a la prestació econòmica per a cures a l’entorn familiar, s’incrementen les quanties màximes i s’estableixen quanties mínimes a les prestacions econòmiques i s’incrementen la intensitat de les hores mínimes de l’ajut a domicili.

En línia amb el compromís del govern per millorar el sistema de dependència, el Ministeri de Drets Socials ha incrementat als Pressupostos Generals de l’Estat de 2021, 2022 i 2023, 1.800 milions (600 milions anuals) del seu pressupost per millorar les prestacions, reduir les llistes d’espera i millorar els suports i l’atenció a les persones en situació de dependència del nostre país. Xifres històriques d’inversió en matèria al nostre país ja que entre aquesta aportació estatal i aposta del govern pel canvi de model de cures gràcies al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, la inversió total en aquest àmbit arribarà als 4.600 milions d’euros.

- PUBLICITAT -

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content