
El Govern central té la intenció de que l’avantprojecte de reforma de les lleis d’Autonomia Personal i Atenció a la Dependència i General de Discapacitat “s’aprovi en segona volta al Consell de Ministres” i sigui enviat al Parlament “abans de marxar de vacances”. Així ho va confirmar dijous Jesús Martín Blanco, director general dels Drets de les Persones amb Discapacitat del Ministeri de Drets Socials, Consum i Agenda 2030, durant la inauguració de la jornada ‘Accessibilitat Digital’, organitzada per Fundació VASS a Madrid.
Segons Martín Blanco, aquesta reforma legislativa busca, entre altres punts, “regular l’impacte de la intel·ligència artificial a la vida de les persones amb discapacitat”. Va explicar que: “La IA aprèn de grans quantitats de dades”, i si aquestes: “no contenen models o exemples de persones amb discapacitat, tendirà a ignorar-les o a donar-nos una qualificació negativa”. Com a conseqüència, va alertar del risc que les persones amb discapacitat puguin ser descartades en processos de selecció laboral.
L’absència d’informació o l’existència de biaixos sobre la discapacitat en els algorismes d’IA podrien provocar que aquesta: “no ens tingui en compte en les seves decisions”, va advertir Martín Blanco. Això podria comportar que: “el patró que ens ha acompanyat tota la vida, en què són altres els que prenen decisions en nom nostre, es torni a repetir”.
L’accessibilitat com a dret fonamental
El director general va posar un èmfasi especial en la importància de l’accessibilitat universal com a requisit previ per a la inclusió digital de les persones amb discapacitat. Segons va avançar, “l’accessibilitat universal passarà de ser un principi rector de la llei a ser un dret perquè els seus incompliments puguin ser reclamats davant la justícia”. Va alertar que: “Sense accessibilitat, els nostres drets es queden en precari”.
Per fer front a aquesta situació, la futura llei preveu la creació d’un fons estatal d’accessibilitat universal. Aquest fons estarà destinat a finançar projectes que assegurin l’eliminació de barreres físiques, sensorials i cognitives en tots els entorns. A més, Martín Blanco va assegurar que el Ministeri de Drets Socials està treballant coordinadament amb tots els departaments del Govern perquè: “els principis de l’accessibilitat universal i el disseny per a tothom impregnin tota l’administració digital”.
En l’obertura de la jornada també va participar Fernando Escobar, subdirector general de Ciutadania, Talent i Emprenedoria Digital de la Secretaria d’Estat de Digitalització. En la seva opinió: “les tecnologies digitals poden reduir les diferències, però també engrandir-les”. Va concloure que: “La voluntat del Govern és treballar en la reducció” d’aquesta escletxa.