Dijous, 23 maig 2024
spot_img
IniciDEPENDÈNCIAEl Govern central acorda la regulació de l’assistent personal i el repartiment...

El Govern central acorda la regulació de l’assistent personal i el repartiment de la financiació de dependència i del 0,7%

Catalunya rebrà 110 M€ en l’apartat de la dependència i fins a 37,4 M€ provinents de la recaptació de l’IRPF

ajudes assistent personal i dependencia
Una persona en cadira de rodes // Foto: Servimedia

El Consell Territorial de Serveis Socials i del Sistema per a l’Autonomia i l’Atenció a la Dependència (SAAD) va acordar el passat divendres la regulació de la figura de l’assistent personal, el repartiment del finançament per al nivell acordat en dependència i una proposta per al repartiment autonòmic del 0,7%.

Segons va informar el Ministeri de Drets Socials, l’òrgan que reuneix el Govern i les comunitats va definir i establir les condicions bàsiques de la figura de l’assistent personal, una reivindicació històrica de moltes persones en situació de dependència i de les organitzacions de persones amb discapacitat.

D’acord amb allò pactat, podran accedir a aquesta assistència les persones amb una situació de dependència reconeguda en qualsevol dels seus graus, sempre que tingui tres anys o més i que requereixi suports per desenvolupar el seu projecte de vida.

Quant a les persones que prestin serveis d’assistència personal, no poden ser cònjuges o parelles de fet o parent per consanguinitat fins al quart grau de parentiu. Estaran habilitats per treballar com a empleats a través d’una empresa acreditada o com a professionals autònoms amb l’acreditació de l’administració competent.

Pel que fa a la qualificació, es va acordar sol·licitar a l’Institut Nacional de les Qualificacions (Inqual) la regulació d’un certificat de professionalitat específic per a l’assistència personal.

Sobre les quanties, seran aquelles establertes al Reial decret 20/2012 de 13 de juliol, sens perjudici que puguin ser incrementades per l’administració competent mitjançant el seu finançament.

Finançament dependència

Alhora, el Consell Territorial també va acordar definitivament el repartiment de més de 783 milions d’euros per al finançament del Sistema per a l’Autonomia i Atenció a la Dependència (SAAD) que va autoritzar el Consell de Ministres el 3 de maig passat.

Aquest finançament té com a objectiu agilitzar la gestió del sistema, millorar les condicions laborals del sector i facilitar la transició del sector cap a un model de cures que centri l’atenció en la persona.

Els 783 milions del nivell acordat es distribuiran en dues partides: la primera de 583 milions es repartirà sobre la base dels criteris de compliment del pla de xoc; i la segona, de 200 milions, té com a objectiu el desplegament de l’Acord i la Qualitat dels Centres i Serveis del SAAD.

D’aquesta manera, les comunitats podran disposar d’un màxim de finançament per al sistema de dependència, especialment quan desenvolupin línies d’actuació que persegueixin els criteris del conegut com a ‘nou model de residències’.

Les quanties que podrien arribar a percebre cada comunitat autònoma són les següents: Andalusia (163,3 milions), Aragó (33,6), Astúries (21,7), Balears (17,3), Canàries (26,1), Cantàbria (24), Castella i Lleó (104), Castella-la Manxa (47,6), Catalunya (110), Comunitat Valenciana (75,5), Extremadura (26), Galícia (31,8), Comunitat de Madrid (69), Regió de Múrcia (14,9), La Rioja (16,8), Ceuta (232.958,69 euros) i Melilla (248.616,57 euros).

0,7% de l’IRPF

Una altra de les qüestions que van formar part de l’ordre del dia del Consell Territorial ha estat la proposta de distribució per part de drets socials a les comunitats del tram autonòmic de distribució del 0,7% de l’IRPF i l’impost sobre societats per destinar-los a subvencions a activitats d’interès social.

Aquest any es distribuirà el corresponent al que recapta l’exercici 2021, que puja a 425.768.828 euros, segons el que ha comunicat l’Agència Tributària. D’aquesta xifra, a Drets Socials correspon 330.907.533 euros, un 77,72% del total.

Pel que fa a l’impost de societats, la liquidació corresponent al 0,7% va pujar fins a 45.123.157 euros, dels quals el 77,72% del total també es destinarà a drets socials.

Els fons a rebre per les comunitats han crescut fins a un 80% del total, i l’altre 20% s’han assignat per a les subvencions a entitats socials d’àmbit estatal.

Les comunitats autònomes rebran un total de 395.300.789 euros, un 14,41% més, distribuïts de la manera següent: Andalusia (57 milions), Aragó (10), Astúries (10,1), Balears (6,3), Canàries (15,5), Cantàbria (4,2), Castella i Lleó (22,8), Castella-la Manxa (15,3), Catalunya (37,4), Comunitat Valenciana (28), Extremadura (9, 2), Galícia (30,3), Comunitat de Madrid (30,9), Regió de Múrcia (10,1), La Rioja (3), Ceuta (2,3) i Melilla (2,3). Aquest repartiment haurà de ser ratificat al Consell de Ministres.

D’altra banda, el Consell Territorial va aprovar definitivament la proposta de distribució de 198.704.000 euros entre les comunitats autònomes, a excepció de Navarra i el País Basc, per a la protecció de les famílies, combatre la pobresa infantil i desenvolupar prestacions bàsiques dels serveis socials.

De la mateixa manera, les comunitats van concretar el repartiment de dos milions d’euros per atendre les necessitats de les persones gitanes més desfavorides i promoure el desenvolupament i la inclusió d’aquest col·lectiu.

Finalment, Drets Socials va compartir amb les comunitats les mesures per posar en marxa un ‘Escut Climàtic’ per protegir les persones més vulnerables davant de situacions de calor extrema.

- PUBLICITAT -

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

SERVIMEDIA
SERVIMEDIA
© SERVIMEDIA. Aquesta informació és propietat de Servimedia. Només pot ser difosa pels clients d'aquesta agència de notícies citant Servimedia com a autor o font. Tots els drets reservats. Queda prohibida la distribució i la comunicació pública per tercers mitjançant qualsevol via o suport.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content