El 81% de les licitacions públiques a Catalunya encara no incorporen clàusules d’accessibilitat digital

m4social presenta els resultats d’un estudi en aquest àmbit

presentació estudi clàusules d'accessibilitat licitacions públiques
Un moment de la presentació de l’estudi que es va fer ahir // Foto: Taula Tercer Sector

Paraules clau com “accessibilitat” i “discapacitat” apareixen en més del 90% de les licitacions públiques catalanes, però només el 19% acaben tenint clàusules d’accessibilitat digital, en contraposició a les clàusules de discapacitat que estan implementades en un 74% de les mateixes.

Aquestes dades es van donar ahir a la presentació de l’estudi ‘Clàusules d’accessibilitat digital en els processos de contractació pública’, que ha elaborat m4social, el projecte d’innovació digital en l’àmbit social de la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, amb l’objectiu d’analitzar la incorporació de criteris d’accessibilitat a les licitacions TIC públiques de Catalunya: ajuntaments, diputacions i Generalitat de Catalunya.

Banner Col·lectiu Ronda 300x600

Així, tot i que han hagut avenços en la implementació dels criteris d’accessibilitat en les licitacions en l’última dècada, sobretot per la Directiva Europea 2016/24/UE d’accessibilitat, Catalunya encara està lluny de garantir que les licitacions TIC públiques continguin clàusules d’accessibilitat que assegurin els drets de tota la ciutadania.

Com va dir a la presentació de l’acte Francina Alsina, presidenta de la Taula del Tercer Sector Social “Catalunya ha de ser capdavantera a l’hora de garantir el dret a l’accessibilitat digital. Les Administracions han de donar exemple i contribuir perquè les contractacions públiques no discriminin cap ciutadà o ciutadana, sense excepcions. Les TIC han de ser una oportunitat per apropar la ciutadania a l’Administració i no una barrera. Si no ho aconseguim, estarem contribuint a accentuar les desigualtats socials en forma de bretxa digital”.

BANER_300X250

La majoria de les clàusules d’accessibilitat digital a Catalunya són les incorporades com a requisits tècnics (8%), que són obligatòries, com estipula la Directiva de contractació pública 2014/24/UE i la seva transposició en la legislació espanyola, la Llei 9/2017, i la Llei 13/2014 d’accessibilitat de Catalunya. En un percentatge inferior, la segueixen les clàusules que incorporen l’accessibilitat com a criteri d’adjudicació (5%), que no són obligatòries.

Quant al tipus d’administració, l’àmbit autonòmic, la Generalitat de Catalunya, és la que incorpora més clàusules d’accessibilitat en les seves licitacions TIC, un 40%, seguida de les diputacions, un 11%, i els ajuntaments, només un 5%. Les dades contrasten amb les clàusules de discapacitat que estan força implementades en aquestes dues últimes administracions, les provincials i sobretot les locals.

Per aconseguir incrementar el nombre de clàusules d’accessibilitat digital en les licitacions públiques catalanes, l’estudi de m4Social va proposar crear una pàgina web específica sobre compra pública accessible; crear una guia sobre accessibilitat en la contractació en l’àmbit autonòmic i la incorporació de les clàusules d’accessibilitat digital en altres guies; i introduir mecanismes de foment i seguiment periòdic de les clàusules d’accessibilitat digital a les administracions públiques.

FECETC_Banner_fira si i millor

Sigues el primer a opinar

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu no serà publicada


*