21.4 C
Barcelona
Dissabte, 11 juliol, 2020

ECOM vol més protecció als llocs de feina dels treballadors amb una discapacitat sobrevinguda

Recomanats

Les persones amb discapacitat que ho tinguin contraindicat no estan obligades a dur mascareta

A partir d’avui és obligatori a tot Catalunya l’ús de la mascareta...

El Procicat aprova el Pla sectorial de represa de la normalitat en l’àmbit residencial

El Procicat ha aprovat el Pla sectorial de represa de la normalitat...
mesures protegir treball discapacitat sobrevinguda
Els treballadors/es amb discapacitat sobrevinguda augmenten cada any // Foto: ADFO

Coincidint amb el Dia Internacional del Treball, ECOM, com a organització que actua en defensa dels drets de les persones amb discapacitat física, demana més mesures per protegir als/els treballadors que es troben amb una discapacitat sobrevinguda, així com més mesures que fomentin l’ocupació.

En aquest sentit el seu president, Antonio Guillén, ha comentat que “la feina és un element essencial en la vida personal i social de tot individu, així com la seva carència un dels principals indicadors d’exclusió social. És fonamental que es prioritzi, i es protegeixi, el manteniment de la feina a aquelles persones treballadores als qui els sobrevé una discapacitat, sempre que continuïn tenint la capacitat i el desig de seguir treballant”.

La legislació actual, tot i que apel·la al manteniment del lloc de treball per a aquest col·lectiu, no facilita la seva permanència a la feina, ja que es centra en l’extinció del contracte laboral més que en la seva adaptació o replantejament.

Per a Guillén “cal més sensibilització de que discapacitat i feina no són contradictoris ni incompatibles. L’extinció del contracte per motius d’invalidesa hauria de ser l’excepció i només fer-se efectiva quan s’hagin esgotat totes les vies possibles, i sempre consensuat amb el/la treballador/a”. “Davant una discapacitat sobrevinguda l’important és ressaltar les capacitats de la persona abans que les incapacitats, i tenir en compte les capacitats preservades i portar a terme un enfocament individualitzat, ja que les necessitats de les persones amb discapacitat sobrevinguda poden ser molt diferents en cada persona”, afegeix.

Segons l’estudi “La reorientación vital y profesional de las personas a las que ha sobrevenido una discapacidad en la edad adulta”, del Observatorio Estatal de la Discapacidad (2015), “tot just un 0,2% de la població a qui sobrevé una discapacitat retorna de manera immediata al mercat de treball, mentre que quasi la meitat queda en situació inactiva, percebent una prestació”.

ECOM alerta que històricament la protecció i la cobertura de les situacions de discapacitat en l’àmbit laboral han estat dirigides a la discapacitat de naixement, quan avui dia el percentatge de persones amb discapacitat sobrevinguda és el que té major pes dins l’àmbit d ela discapacitat.

El president de l’entitat assegura que polítiques que protegissin aquest també aquest col·lectiu “afavoriria que les persones amb discapacitat es mantinguin actives –fet que s’ha de promocionar i més en casos de persones joves a les que pugui sobrevenir una discapacitat–, i alhora milloraria la capacitat econòmica de les persones amb discapacitat, les quals tenen un greuge econòmic comparatiu pels sobrecostos que genera viure amb una discapacitat”.

També recomana el desenvolupament d’un sistema de suports a les empreses a través d’incentius i ajuts eficaços per tal de promoure un canvi d’actituds per mitjà de l’assessorament, suport tècnic o campanyes d’informació i sensibilització. Així com també l’impuls de normes i protocols a les empreses que garanteixin la permanència d’aquestes persones als llocs de treball. Dins les empreses, i d’acord a aquesta realitat específica, els sindicats haurien d’esdevenir un agent aliat clau per defensar el dret al lloc de feina així com els drets laborals adquirits. D’altra banda, les mútues d’accidents de feina i malalties professionals també podrien desenvolupar un paper més actiu, més enllà de la tasca que fan en matèria de rehabilitació i recuperació professional, duent a terme també una tasca de suport a les empreses en matèria d’adaptació dels llocs de feina, i estimulant a que es reincorporin el major nombre de treballadors/es amb discapacitat sobrevinguda.

Finalment ECOM demana que el dret espanyol en l’àmbit laboral s’adapti a la Convenció dels Drets de les Persones amb Discapacitat de l’ONU (aprovada el 2006), que, en l’article 27, prohibeix la discriminació per motius de discapacitat en relació a l’ocupació, així com reconeix el dret al manteniment i el retorn a la feina.

- Advertisement -

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat -
- Publicitat -

NEWSLETTER

Subscriu-te per estar al dia de les últimes notícies, ofertes i anuncis exclusius

Últimes notícies

Subvencions de l’Ajuntament de Tarragona per a projectes d’entitats en l’àmbit de la discapacitat

L’Ajuntament de Tarragona ha obert la convocatòria 2020 de concessió de subvencions...

AMPANS proclama els guanyadors del Premi d’Investigació i d’Innovació sobre discapacitat intel·lectual

Un projecte sobre l’autodeterminació de joves amb discapacitat intel·lectual, i el treball d’una escola d’educació especial per...

SITBIKE, un model únic de tricicle adaptat per a la pràctica de ciclisme de muntanya amb ànima pròpia

Campmajó te nom propi, en Lluís. Fa 35 anys que el ex-trialer apassionat de les bicis i...

Els catalans Òscar Onrubia i Jordi Ruiz convocats amb la selecció espanyola de BCR

Els catalans Òscar Onrubia (CB Las Rozas FDI) i Jordi Ruiz (Santo Stefano Sport, Itàlia), han estat...

El govern espanyol comença els tràmits per eliminar la figura de la incapacitació jurídica

El passat 7 de juliol el govern espanyol va anunciar que s’ha compromés a complir l’article...

també pot interessar-te

- Advertisement -