Divendres, 14 juny 2024
IniciINCLUSIÓ LABORALECOM vol més protecció als llocs de feina dels treballadors amb una...

ECOM vol més protecció als llocs de feina dels treballadors amb una discapacitat sobrevinguda

mesures protegir treball discapacitat sobrevinguda
Els treballadors/es amb discapacitat sobrevinguda augmenten cada any // Foto: ADFO

Coincidint amb el Dia Internacional del Treball, ECOM, com a organització que actua en defensa dels drets de les persones amb discapacitat física, demana més mesures per protegir als/els treballadors que es troben amb una discapacitat sobrevinguda, així com més mesures que fomentin l’ocupació.

En aquest sentit el seu president, Antonio Guillén, ha comentat que “la feina és un element essencial en la vida personal i social de tot individu, així com la seva carència un dels principals indicadors d’exclusió social. És fonamental que es prioritzi, i es protegeixi, el manteniment de la feina a aquelles persones treballadores als qui els sobrevé una discapacitat, sempre que continuïn tenint la capacitat i el desig de seguir treballant”.

La legislació actual, tot i que apel·la al manteniment del lloc de treball per a aquest col·lectiu, no facilita la seva permanència a la feina, ja que es centra en l’extinció del contracte laboral més que en la seva adaptació o replantejament.

PUBLICITAT

Per a Guillén “cal més sensibilització de que discapacitat i feina no són contradictoris ni incompatibles. L’extinció del contracte per motius d’invalidesa hauria de ser l’excepció i només fer-se efectiva quan s’hagin esgotat totes les vies possibles, i sempre consensuat amb el/la treballador/a”. “Davant una discapacitat sobrevinguda l’important és ressaltar les capacitats de la persona abans que les incapacitats, i tenir en compte les capacitats preservades i portar a terme un enfocament individualitzat, ja que les necessitats de les persones amb discapacitat sobrevinguda poden ser molt diferents en cada persona”, afegeix.

Segons l’estudi “La reorientación vital y profesional de las personas a las que ha sobrevenido una discapacidad en la edad adulta”, del Observatorio Estatal de la Discapacidad (2015), “tot just un 0,2% de la població a qui sobrevé una discapacitat retorna de manera immediata al mercat de treball, mentre que quasi la meitat queda en situació inactiva, percebent una prestació”.

ECOM alerta que històricament la protecció i la cobertura de les situacions de discapacitat en l’àmbit laboral han estat dirigides a la discapacitat de naixement, quan avui dia el percentatge de persones amb discapacitat sobrevinguda és el que té major pes dins l’àmbit d ela discapacitat.

PUBLICITAT

El president de l’entitat assegura que polítiques que protegissin aquest també aquest col·lectiu “afavoriria que les persones amb discapacitat es mantinguin actives –fet que s’ha de promocionar i més en casos de persones joves a les que pugui sobrevenir una discapacitat–, i alhora milloraria la capacitat econòmica de les persones amb discapacitat, les quals tenen un greuge econòmic comparatiu pels sobrecostos que genera viure amb una discapacitat”.

També recomana el desenvolupament d’un sistema de suports a les empreses a través d’incentius i ajuts eficaços per tal de promoure un canvi d’actituds per mitjà de l’assessorament, suport tècnic o campanyes d’informació i sensibilització. Així com també l’impuls de normes i protocols a les empreses que garanteixin la permanència d’aquestes persones als llocs de treball. Dins les empreses, i d’acord a aquesta realitat específica, els sindicats haurien d’esdevenir un agent aliat clau per defensar el dret al lloc de feina així com els drets laborals adquirits. D’altra banda, les mútues d’accidents de feina i malalties professionals també podrien desenvolupar un paper més actiu, més enllà de la tasca que fan en matèria de rehabilitació i recuperació professional, duent a terme també una tasca de suport a les empreses en matèria d’adaptació dels llocs de feina, i estimulant a que es reincorporin el major nombre de treballadors/es amb discapacitat sobrevinguda.

Finalment ECOM demana que el dret espanyol en l’àmbit laboral s’adapti a la Convenció dels Drets de les Persones amb Discapacitat de l’ONU (aprovada el 2006), que, en l’article 27, prohibeix la discriminació per motius de discapacitat en relació a l’ocupació, així com reconeix el dret al manteniment i el retorn a la feina.

PUBLICITAT

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content