Dimarts, 16 abril 2024
spot_img
IniciDISCAPACITATECOM no entén l'absència de la discapacitat física en la revisió del...

ECOM no entén l’absència de la discapacitat física en la revisió del model d’autonomia i atenció a les persones

Reivindica la participació en la taula d’experts creada pel Govern

antonio guillen president cocarmi
Antonio Guillén, president d’ECOM // Foto: ECOM

ECOM ha lamentat que el Govern de la Generalitat no hagi comptat amb la participació de les entitats que representen a les persones amb discapacitat física en la taula creada per a la revisió del model d’autonomia i d’atenció a les persones, com a conseqüència de les debilitats mostrades arran de la crisi sanitària provocada per la COVID-19.

Tot i que l’entitat aplaudeix la iniciativa institucional, el seu president, Antonio Guillén explica que “el coneixement acadèmic i de gestió és de gran valor per a la definició de nous models però s’han oblidat de l’imprescindible, fer partíceps -a través de les entitats que les representen- a les pròpies persones dels col·lectius que hauran de ser atesos, perquè el model es basi en les seves necessitats i preferències, i respecti plenament la seva dignitat i els seus drets”. Guillén afegeix que “si la voluntat, com es diu, és impulsar un model d’atenció integral i comunitari, centrat en la persona, la participació de les persones en la definició del model és essencial, ja que aquest model es fonamenta justament en la participació activa de la persona en la definició dels serveis i suports, i en el seu apoderament. Les persones, a través de les entitats que les representen, haurien de formar part d’aquest procés i participar-hi des de l’inici”.

ECOM també s’ha mostrat preocupada per la representació majoritària en aquesta taula d’experts en l’àmbit geriàtric. “Ens preocupa que el model resultant estigui molt basat en les necessitats de la gent gran, i no s’ajusti a les necessitats específiques de les persones amb discapacitat física, que no són les mateixes”, explica Guillén. “Creiem que hi hauria d’haver una representació més equitativa dels diferents col·lectius a qui afecta el model d’atenció a le persones” diu.

El president d’ECOM s’ha lamentat encara més d’aquesta “absència” a la taula després de recordar que estan treballant des de 2007 en col·laboració estreta amb el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, en la definició i impuls de l’assistència personal per a les persones amb discapacitat física a Catalunya, com a suport alternatiu a la institucionalització i que ha de fer possibles projectes de vida independent dins la comunitat. “Ens ha sabut greu que no s’hagi tingut en compte aquesta experiència prèvia, que és de gran valor perquè està feta en col·laboració directa amb les pròpies persones amb discapacitat física”, diu Guillén. 

Aquestes afirmacions s’han produït aquest matí en el marc de la XXX Assemblea General Ordinària de la Federació ECOM, que ha estat centrada en fer balanç de la crisi sanitària generada per la COVID-19, i la repercussió que tindrà a nivell social, laboral i econòmic en el col·lectiu de les persones amb discapacitat física.

- PUBLICITAT -

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content