27.6 C
Barcelona
Dijous. 2 juliol, 2020
Inici Discapacitat ECOM no entén l'absència de la discapacitat física en la revisió del...

ECOM no entén l’absència de la discapacitat física en la revisió del model d’autonomia i atenció a les persones

Reivindica la participació en la taula d’experts creada pel Govern

antonio guillen president cocarmi
Antonio Guillén, president d’ECOM // Foto: ECOM

ECOM ha lamentat que el Govern de la Generalitat no hagi comptat amb la participació de les entitats que representen a les persones amb discapacitat física en la taula creada per a la revisió del model d’autonomia i d’atenció a les persones, com a conseqüència de les debilitats mostrades arran de la crisi sanitària provocada per la COVID-19.

Tot i que l’entitat aplaudeix la iniciativa institucional, el seu president, Antonio Guillén explica que “el coneixement acadèmic i de gestió és de gran valor per a la definició de nous models però s’han oblidat de l’imprescindible, fer partíceps -a través de les entitats que les representen- a les pròpies persones dels col·lectius que hauran de ser atesos, perquè el model es basi en les seves necessitats i preferències, i respecti plenament la seva dignitat i els seus drets”. Guillén afegeix que “si la voluntat, com es diu, és impulsar un model d’atenció integral i comunitari, centrat en la persona, la participació de les persones en la definició del model és essencial, ja que aquest model es fonamenta justament en la participació activa de la persona en la definició dels serveis i suports, i en el seu apoderament. Les persones, a través de les entitats que les representen, haurien de formar part d’aquest procés i participar-hi des de l’inici”.

ECOM també s’ha mostrat preocupada per la representació majoritària en aquesta taula d’experts en l’àmbit geriàtric. “Ens preocupa que el model resultant estigui molt basat en les necessitats de la gent gran, i no s’ajusti a les necessitats específiques de les persones amb discapacitat física, que no són les mateixes”, explica Guillén. “Creiem que hi hauria d’haver una representació més equitativa dels diferents col·lectius a qui afecta el model d’atenció a le persones” diu.

El president d’ECOM s’ha lamentat encara més d’aquesta “absència” a la taula després de recordar que estan treballant des de 2007 en col·laboració estreta amb el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, en la definició i impuls de l’assistència personal per a les persones amb discapacitat física a Catalunya, com a suport alternatiu a la institucionalització i que ha de fer possibles projectes de vida independent dins la comunitat. “Ens ha sabut greu que no s’hagi tingut en compte aquesta experiència prèvia, que és de gran valor perquè està feta en col·laboració directa amb les pròpies persones amb discapacitat física”, diu Guillén. 

Aquestes afirmacions s’han produït aquest matí en el marc de la XXX Assemblea General Ordinària de la Federació ECOM, que ha estat centrada en fer balanç de la crisi sanitària generada per la COVID-19, i la repercussió que tindrà a nivell social, laboral i econòmic en el col·lectiu de les persones amb discapacitat física.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat -

NEWSLETTER

Subscriu-te al nostre butlletí per estar al dia de les últimes notícies, ofertes i anuncis exclusius.

Últimes notícies

El Grup Alba inicia un nou model dels serveis diürns als nous espais de Guissona, Agramunt i Verdú

El Grup Alba ha iniciat un canvi de rumb dels seus serveis diürns cap a un model...

Katherina Harder: “ El format online ens permet acompanyar persones grans a relacionar-se amb la tecnologia”

Katherina Harder és la directora artística i de programació de La GRAN pantalla, el Festival Internacional de...

Dincat reclama ser escoltat a l’hora de revisar el model d’autonomia i atenció a les persones

Al igual que fa uns dies vam publicar al Diari de la Discapacitat el malestar en el...

La nova Estratègia Europea de la Discapacitat tindrà en compte a les empreses inclusives

El Parlament Europeu va aprovar el passat 19 de juny una esmena de la Comissió d’Ocupació i...