El procés d’avaluació del nou barem de discapacitat ja està iniciat, encara que no finalitzat, com a conseqüència de no haver rebut, a data 30 maig, els informes preceptius de les comunitats autònomes.
Així ho va confirmar la Direcció General de Diversitat Familiar i Serveis Socials, adscrita al Ministeri de Drets Socials, Consum i Agenda 2030, a l’Oficina d’Atenció a la Discapacitat (Oadis) en un escrit al qual ha tingut accés Servimedia i respon a una queixa presentada pel Comitè Espanyol de Representants de Persones Amb Discapacitat (Cermi) el 27 de maig.
En concret, el Cermi demanava a l’Oadis que instara l’Imserso i la Direcció General de Drets de les Persones amb Discapacitat, com a centres directius “immediatament responsables”, a “començar” amb l’avaluació del nou barem de discapacitat i a tenir l’informe de resultats “en un termini raonable”.
Després de rebre aquesta petició, l’Oadis va demanar el mateix 27 de maig sengles informes a la Direcció General de Drets de les Persones amb Discapacitat ia l’Imserso que, el dia 31 del mateix mes, va admetre que, en virtut de la disposició addicional cinquena del Reial Decret 888/2022, de 18 d’octubre, pel qual s’estableix el procediment per al reconeixement, declaració i qualificació del grau de discapacitat, transcorregut el primer any d’aplicació del barem establert en aquest Reial decret, l’Imserso, en “col·laboració” amb les comunitats autònomes i “prèvia consulta al Consell Nacional de la Discapacitat, realitzarà una avaluació dels resultats obtinguts en l’aplicació del mateix i proposarà les modificacions que, si escau, estimi procedents”.
Referent a això, li va comunicar que, a la reunió de la Comissió Estatal de Coordinació i Seguiment de la Valoració del Grau de Discapacitat celebrada el 12 de març, ja es va exposar la posada en marxa de l’avaluació del barem, contemplada en aquesta disposició addicional , informant a les comunitats autònomes la “necessitat” de la “remissió dels informes inicials, emissió dels seus informes inicials establint des d’aquesta, sobre els quals després es realitzaran els tràmits d’avaluació oportuns”.
A l’espera
Després de puntualitzar que ha “reiterat” aquesta petició, l’Imserso va puntualitzar que estava “en espera” de rebre la informació per “analitzar les respostes” i, arran de les mateixes, “detectar les deficiències i necessitats susceptibles de poder ser modificades”.
Per la seva banda, amb data 3 de juny l’Oadis també va rebre la resposta de la Direcció General de Drets de les Persones amb Discapacitat, segons la qual, en compliment de la mateixa normativa, actualment “s’està avaluant” el procediment per al reconeixement, declaració i qualificació del grau de discapacitat.
Per això, aquest departament ha remès un formulari normalitzat a la Comissió Estatal de Coordinació i Seguiment de la Valoració del Grau de Discapacitat, per “identificar els problemes d’aplicació dels nous barems des de la feina dels mateixos equips de valoració” i ha fet una previsió de contractació d’assistència tècnica per fer una avaluació externa de resultats dels nous barems.
Els resultats d’aquestes investigacions es compartiran a la Comissió Estatal de Coordinació i Seguiment de la Valoració del Grau de Discapacitat, de la qual forma el Cermi i les conclusions s’elevaran al Consell Territorial de Serveis Socials per a les “possibles preses de decisions, tenint present que la competència correspon a les comunitats autònomes”.
Tancament d’expedient
Segons totes dues respostes, l’Oadis ha decidit concloure el present expedient obert en entendre que el procés d’avaluació del nou barem de discapacitat “ja està iniciat, encara que no finalitzat, com a conseqüència de no haver-se rebut (a data de 30 maig) els informes preceptius de les comunitats autònomes”.
Així mateix, una vegada conclòs l’expedient informatiu va elevar a la Comissió Permanent del Consell Nacional de la Discapacitat informe perquè en prengueu coneixement i efectes.