Dolors Bassa reclama a l’Estat la gestió de subvencions per programes d’atenció social

La consellera denuncia la invasió competencial estatal

bassa-denuncia-invasions-competencial-estat
La consellera Bassa va coincidir en un acte amb la ministra de Sanitat, Dolors Montserrat // Foto: gencat

La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, va tornar a reclamar a l’Estat la gestió de la convocatòria de subvencions estatals destinades a la realització de programes d’atenció social amb càrrec a l’assignació tributària de l’IRPF. La consellera ho va fer aquest dilluns a Tarragona durant un acte on va coincidir amb la nova ministra de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, Dolors Montserrat.

“Diversos tribunals ens han donat la raó en aquest aspecte i estic convençuda que una gestió feta des de Catalunya, que compta amb competències exclusives en matèria de serveis socials, ens permetria fer un repartiment més ajustat a les necessitats de les entitats socials catalanes i un major retorn de  la recaptació que es fa Catalunya per aquest concepte”, va dir la consellera. Bassa va lamentar que “una vegada més l’Estat no té en compte les nostres especificitats i, sobretot, l’esforç que fem els contribuents amb la gestió de la casella del 0,7% i any rere any distribueix entre les entitats catalanes una quantitat molt menor de la recaptació resultant”.

Banner Col·lectiu Ronda 300x600

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies va plantejar diversos requeriments i denuncies per invasió competencial sobre aquesta qüestió  i ha obtingut sentències favorables, en les quals el Tribunal Constitucional ha reconegut la competència de la Generalitat en aquesta matèria, tot i que l’Estat segueix sense ajustar les noves disposicions a la doctrina expressada pel tribunal. “Precisament, la Generalitat va interposar el darrer conflicte positiu de competència davant del TC sobre aquest assumpte el mes de setembre passat”, va recordar la consellera.

El Tribunal Constitucional ha reiterat en les darreres sentències que l’Estat ha de territorialitzar la dotació pressupostària per finançar aquest tipus de subvencions, en base a criteris objectius de repartiment acordats conjuntament, i transferir a Catalunya la quantia global corresponent per tal que completi la regulació normativa de les subvencions, les convoqui, les gestioni i les concedeixi, d’acord amb l’art.114 de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya.

BANER_300X250

Sigues el primer a opinar

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu no serà publicada


*