
Dincat, representant del sector de la discapacitat intel·lectual i del desenvolupament a Catalunya, ha tornat a fer una crida a les administracions públiques per alertar de la greu situació que travessa el sector. L’entitat reclama una resposta compromesa i decidida per afrontar els reptes existents.
La petició s’ha fet durant la inauguració institucional del 36è Congrés de Dincat, sota el lema “Compartir és Créixer”, que té lloc al Campus de la Ciutadella de la UPF avui i demà. La trobada reuneix 350 professionals, experts, persones amb discapacitat intel·lectual i famílies, amb l’objectiu de compartir experiències innovadores i avançar cap al compliment de la Convenció Internacional de Drets de les Persones amb Discapacitat de l’ONU.
Infrafinançament crònic i precarietat laboral
Dincat ha denunciat l’infrafinançament que pateix el sector des de fa anys. Després d’una dècada de retallades i congelacions dels mòduls, les entitats han de fer front a l’increment constant dels costos i a l’augment del cost de la vida. Aquesta situació genera una escletxa cada vegada més gran entre el cost real dels serveis i el preu pagat per les administracions, posant en perill la viabilitat de les entitats i comprometent la qualitat de l’acompanyament a les persones.
A més, la manca de recursos impedeix la dignificació de les condicions laborals del personal del sector, dificultant també la implementació d’iniciatives innovadores.
Un augment imprescindible del 30% en el finançament
Per revertir aquesta situació, Dincat exigeix un augment del 30% en el finançament dels serveis. Aquest increment és necessari per garantir serveis de qualitat, assegurar la viabilitat econòmica de les entitats i establir unes condicions laborals dignes per als professionals del sector.
“Les entitats d’iniciativa social del nostre sector fan una tasca exemplar, sent models d’economia al servei de les persones, de convivència i d’inclusió, així com d’innovació amb sentit. Però perquè aquesta feina continuï, cal un finançament digne que garanteixi condicions laborals adequades al compromís i la professionalitat dels treballadors”, ha afirmat José Carlos Eiriz, president de Dincat.
Durant el congrés, es presenten experiències i solucions innovadores desenvolupades a Catalunya, que han transformat la vida de moltes persones amb discapacitat intel·lectual i de les seves famílies. “Treballant conjuntament amb famílies, representants laborals i administracions, podem tornar a situar Catalunya com a referent del sector”, ha afegit Eiriz.
Una oportunitat per a la transformació social
El congrés ofereix espais per compartir coneixement, bones pràctiques i reflexions sobre el futur del sector. La trobada també vol contribuir a la construcció d’una societat més justa i igualitària, on es garanteixin els drets de les persones amb discapacitat intel·lectual i les seves famílies.
Amb el compromís de tots els actors implicats, Dincat confia que les demandes del sector siguin escoltades i es prenguin les mesures necessàries per assegurar la seva sostenibilitat i millorar la qualitat de vida de les persones.