Dincat ha alertat sobre una sobremedicació de les persones amb discapacitat intel·lectual, en molts casos sense un diagnòstic que el justifiqui, basant-se en els resultats del projecte POMONA-ESP, que analitza l’estat de salut de les persones d’aquest col·lectiu.
Segons aquest estudi, més del 80% de les persones amb discapacitat intel·lectual pren medicació (3,5 fàrmacs al dia de mitjana), essent els més utilitzats els antipsicòtics. Una xifra molt elevada que posa de manifest l’existència de pràctiques que comporten importants problemes sanitaris, tenint en compte que més del 20% de les persones prenen psicotròpics sense diagnòstic psiquiàtric que validi aquesta prescripció ni compten amb l’assistència de cap xarxa especialitzada en salut mental i discapacitat intel·lectual.
“Aquesta pràctica és del tot preocupant i pot suposar riscos i efectes adversos que poden afectar l’esperança i la qualitat de vida de la persona medicada. A banda, a més de ser un problema sanitari, és també una pràctica que limita i vulnera drets fonamentals com la llibertat i autonomia per decidir conforme als propis interessos i preferències”, explica Carles Campuzano, director de Dincat. “Cal apostar per altres estratègies terapèutiques més centrades en la persona, en les modificacions de l’entorn i més respectuoses amb els drets de les persones”, afegeix.
Per tot plegat, la federació ha fet arribar al Govern de la Generalitat i als membres de la comissió de Salut del Parlament una proposició de no llei sol·licitant reduir la sobremedicació, identificar potencials incidències de prescripció, potenciar la revisió clínica del pla de medicació i eliminar les prescripcions psicofarmacològiques sense diagnòstics psiquiàtrics que les justifiquin, entre d’altres.