7.7 C
Barcelona
Diumenge, 17 gener 2021
Inici Drets El Dia Mundial del Naixement Prematur consciencia sobre els desafiaments que poden...

El Dia Mundial del Naixement Prematur consciencia sobre els desafiaments que poden provocar pels infants

dia mundial del naixement prematur
Els bebès prematurs poden tenir problemes de desenvolupament // Foto: Arxiu

Els bebès prematurs són aquells que neixen a una edat gestacional de menys de 37 setmanes i que pesen menys de 1.000 grams. El part preterme no és una malaltia sinó que es tracta d’un concepte que refereix a tot aquell procés de gestació interrompuda de forma primerenca Al món i cada any es donen gairebé milions de casos de naixements anticipats. Per això, cada 17 de Novembre se celebra el Dia Internacional del Naixement prematur, una jornada declarada per l’Organització Mundial de la Salut (WHO) i estesa mundialment a fi d’estimular la reflexió sobre aquest tema.

Aquest dia reflecteix una ocasió perfecta per poder informar el públic de, no només l’assistència de la qual es disposa en aquests casos i de les característiques bàsiques de la prematuritat, sinó a més també de les conseqüències o de consells nutricionals a seguir a fi que el bebè no desenvolupi patologies greus.

Actualment 1 de cada 10 bebès neix prematurament a tot el món. S’estima, a més, que tots els anys, 15 milions de bebés neixen abans d’haver complert els 9 mesos de gestació, i a nivell mundial, la prematuritat es la primera causa de mortalitat en els infants de menys de 5 anys.

ARC Soluciones publi

Els bebès prematurs corren el risc de desenvolupar discapacitats que els acompanyaran al llarg de la seva vida. Concretament, està confirmat que la incidència de la paràlisi cerebral és inversament proporcional a l’edat de gestació i que la paràlisi cerebral afecta al 9% dels bebés nascuts abans de les 32 setmanes, percentatge que puja al 18% pels que neixen a les 28 setmanes. En comparació, la xifra d’infants amb paràlisi cerebral després del període de gestació normal compren tan sols l’1-2%.

La freqüència de les alteracions del neurodesenvolupament en els prematurs de molt baix pes al néixer és molt significativa, i és responsable fins d’un 50% de les anormalitats neurològiques de la infància, que inclouen des de les alteracions lleus de les funcions cognitives fins a la paràlisi cerebral infantil , retard en el desenvolupament psicomotor, sordesa o hipoacúsia neurosensorial, retinopatia de la prematuritat, etc.

D’altra banda, els trastorns motors en aquests nens poden anar des d’una paràlisi cerebral lleugera-severa, fins a un trastorn motor funcional lleuger denominat disfunció neuromotora (DN) o trastorn en el desenvolupament de la coordinació.

Amb aquest ampli ventall de possibilitats d’alteracions del neurodesenvolupament en els prematurs, el repte és donar resposta precoç a cada dificultat amb què es troben les famílies i pares.

En aquest sentit, la Fundació ASPACE Catalunya disposa d’equips multidisciplinaris (CDIAP, Hospital de Dia, Escola, atenció ambulatòria especialitzada, centres de rehabilitació i de teràpia ocupacional, etc.) que realitzen un treball eficaç en la cura d’infants prematurs i donen suport d’acompanyament en totes les edats i etapes de la seva vida per potenciar el seu desenvolupament integral.

Subscriu-te a la Newsletter

OFERTA 25% de descompte fins el 31 de gener

Rebràs al teu correu tota la informació sobre la discapacitat per només 11,99 € l'any.

Redacció/Fonts
Redacció/Fonts
diari de la Discapacitat / El digital de la diversitat funcional a Catalunya

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-

ÚLTIMES NOTÍCIES