Divendres, 13 juny 2025
IniciRECERCA I TECNOLOGIADeu empreses tecnològiques capdavanteres impulsen la inclusió de dones amb discapacitat

Deu empreses tecnològiques capdavanteres impulsen la inclusió de dones amb discapacitat

El Programa 'Radia', amb el suport d'Indra Group i impulsat per Fundació ONCE, Fundació CEOE i la Conferència de Consells Socials de les universitats espanyoles, acull 42 dones amb discapacitat, que faran pràctiques en empreses com Accenture, Telefónica o Airbus

Deu empreses tecnològiques capdavanteres impulsen la inclusió de dones amb discapacitat
Alumnes del programa ‘Radia’ // Foto: Alberto Morales

Una desena d’empreses líders del sector tecnològic col·laboraran amb la cinquena convocatòria del Programa ‘Radia’, acollint les 42 dones amb discapacitat que hi participen des d’octubre. Aquesta iniciativa, que compta amb el suport d’Indra Group, és impulsada per la Fundació ONCE, la Fundació CEOE i la Conferència de Consells Socials de les universitats espanyoles. Entre les empreses tecnolòqiques col·laboradores es troben Accenture, Amadix, Telefónica, Airbus, Questglobal i Hack By Security, on les alumnes podran posar en pràctica els coneixements adquirits en intel·ligència artificial, dades i ciberseguretat.

El nom de les companyies participants es va anunciar dilluns passat durant la jornada “Real Work Programa Radia”, celebrada a la seu de la Fundació ONCE. L’acte va comptar amb la presència d’Ángel Sánchez, director general de la Fundació CEOE; Antonio Abril, president de la Conferència de Consells Socials de les universitats espanyoles; i Patricia Sanz, vicepresidenta d’Igualtat, Recursos Humans, Cultura Institucional i Inclusió Digital de l’ONCE.

Col·laboració, Oportunitat i Impacte Social

Ángel Sánchez va destacar la importància del treball conjunt de les diverses institucions per crear i implementar iniciatives com ‘Radia’, que reforcen el compromís empresarial i el valor social de les empreses. “Aquest equip de tres (Fundació ONCE, Consells Socials de les Universitats i Fundació CEOE) demostra que l’èxit és sempre col·laboratiu”, va afirmar Sánchez, qui va qualificar ‘Radia’ com un “model oportú, fiable i vàlid”.

Antonio Abril va afegir que el programa s’ha dissenyat per identificar i superar tres reptes clau de l’ocupació actual: la manca d’orientació laboral per als estudiants, la formació insuficient en competències professionals i la dificultat d’accés a un mercat laboral en condicions dignes. A més, va subratllar la diversitat de les alumnes de ‘Radia’, no només acadèmica sinó també vital, cosa que, segons ell, posa de manifest que la tecnologia no és un àmbit reservat per a uns quants, sinó que és accessible per a tots els perfils.

Patricia Sanz va posar èmfasi en la importància de ‘Radia’ per generar segones oportunitats. “Per al Grup Social ONCE en general i per a Fundació ONCE en particular”, va declarar, aquest programa “és un exemple clar per l’aposta de les segones oportunitats, com demostra el fet que les alumnes són dones amb discapacitat sobrevinguda que tenen un objectiu comú: apostar per reinventar-se mitjançant la seva inserció social i laboral”. Sanz va encoratjar les participants a “ser millors cada dia i a entendre que són referents, en primer lloc, per a elles mateixes, i en segon per a moltes altres dones”.

Evolució del Programa i Objectius Futurs

José Luis Martínez Donoso, director general de la Fundació ONCE, també va ser present a l’esdeveniment i va explicar l’evolució del Programa ‘Radia’ al llarg de les seves edicions, assegurant que la formació impartida està sempre actualitzada. Va recordar que eines actuals com la Intel·ligència Artificial han de ser accessibles per a tothom i, lluny d’excloure, han de contribuir a la inserció social i la millora de la qualitat de vida de les persones.

En la fase final de ‘Radia’, coneguda com ‘Real Work’, les participants reben formació digital i el suport de professionals per realitzar pràctiques a les empreses esmentades. L’impacte del programa és notable: de les 221 alumnes que han participat en les quatre edicions anteriors, 61 han trobat feina, han millorat les seves condicions laborals o han iniciat un projecte empresarial un cop finalitzat el període de formació.

El Programa ‘Radia Women’s Digital Inclusion’ porta el nom de Radia Perlman, la creadora d’un dels protocols de comunicació més utilitzats del món que fa que les xarxes funcionin correctament, siguin estables, robustes i segures. Actualment, només una de cada sis especialistes TIC al mercat laboral són dones. A aquesta dada s’hi afegeix la circumstància de la discapacitat, que dificulta la inclusió de les dones en l’educació superior i l’ocupació. Per això, el propòsit del programa és oferir formació i oportunitats laborals per incloure més dones amb discapacitat al sector digital, reconeixent tant el valor de les seves contribucions com el seu talent, essent aquest essencial per construir una societat digital inclusiva, competitiva i dinàmica. Així, ‘Radia’ estableix passos per augmentar el nombre d’universitàries amb discapacitat que ocupen llocs de treball basats en el maneig de tecnologia digital.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

SERVIMEDIA
SERVIMEDIA
© SERVIMEDIA. Aquesta informació és propietat de Servimedia. Només pot ser difosa pels clients d'aquesta agència de notícies citant Servimedia com a autor o font. Tots els drets reservats. Queda prohibida la distribució i la comunicació pública per tercers mitjançant qualsevol via o suport.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Diari de la Discapacitat
Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.