Dilluns, 24 març 2025
IniciDRETS i JUSTÍCIADemanen la reforma de l’article 42 de la nova llei sobre capacitat...

Demanen la reforma de l’article 42 de la nova llei sobre capacitat jurídica de les persones amb discapacitat per crear indefensió

Plena Inclusión, AEFT i el Consejo General de la Abogacía Española, redacten un comunicat conjunt

nova llei capacitat jurídica persones amb discapacitat
Les organitzacions volen que es modifiqui el redactat de l’article lo abans possible // Foto: Plena Inclusión

Quan falten menys de dos mesos perquè entri en vigor la nova Llei 8/2021 -el pròxim 3 de setembre- per la que se reforma la legislació civil i procesal per al suport a les persones amb discapacitat en l’exercici de la seva capacitat jurídica, Plena inclusión España, AEFT i el Consejo General de la Abogacía Española, han demanat que es modifiqui lo abans possible el redactat de l’article 42 de la citada llei perquè deixa a les persones amb discapacitat en situació d’indefensió jurídica. 

En l’article 42.bis.a en el seu apartat 4, de la Llei de Jurisdicció voluntària s’estableix que la persona amb discapacitat podrà actuar com a representant de la seva pròpia defensa i, per tant, que no és preceptiu anar acompanyat d’advocat i procurador. Això té com a conseqüència que la persona no podrà beneficiar-se de la defensa gratuïta, com la resta de la ciutadania.

Donada la gravetat d’aquesta retallada dels seus drets, Plena inclusión España, AEFT i el Consejo General de la Abogacía Española han redactat un comunicat conjunt en què posen de relleu que de fet l’article “pot arribar a situar la persona amb discapacitat en una situació d’indefensió ja que, encara que la llei estableixi la necessitat que el jutjat adopti les mesures per garantir el seu dret de comprensió i d’accessibilitat cognitiva, la complexitat de sistema (…) fa que es necessiti d’ajuda professional per defensar els seus interessos i garantir que es respectin la seva voluntat i preferències que expressi”.

En aquest sentit, les tres organitzacions han demanat que es modifiqui aquest redactat de l’article 42; que les Comissions d’Assistència Gratuïta dels Col·legis d’Advocats donin suport a aquestes persones des del “reconeixement excepcional de el dret a l’assistència jurídica gratuïta, ja que es tracta de procediments que guarden relació amb la discapacitat “; i que els jutjats i tribunals, en el cas en què una persona amb discapacitat comparegui sense advocat i procurador, requereixin la seva intervenció “mitjançant interlocutòria motivada per garantir la igualtat de les parts en el procés”.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES