Dimarts, 16 abril 2024
spot_img
IniciOPINIÓConvocatòria pel Dia internacional de l'Autisme

Convocatòria pel Dia internacional de l’Autisme

dia mundial persones amb autisme

El diumenge 2 d’abril es farà una concentració davant la Catedral de Barcelona a les 17h. Serà la primera vegada que no serán familiars, professionals, ni terceres persones les que facin la convocatòria per visibilitzar sino les pròpies persones amb autisme. 

No és tema de il.luminar de blau un edifici, mira que maco!, no!. Es tracta de que la societat prengui consciència de la diversitat que comporta ser autista, que no és tenir autisme, no, no és una malaltia, ni un trauma, es neix, creix i envelleix autista. Fa falta més retòrica didàctica, comprensió, davant una forma de ser i funcionar diferent. 

La neurodivergència o variació neurològica és ampla i diferent a cada individu, per això no es pot generalitzar ni banalitzar les dificultats que es tenen en moltes àrees vitals. Es llegirà un manifest també per exigir a les Administracions el compliment de protocols de l’OMS, Autisme Europa i els plans nacionals, que tan ben redactats i enquadernats hi són, però que no es compleixen, ni cap intenció – financiació 0-.

Que recordin que no s’és autista tan sols d’infant. Els adults existeixen i també els cal protecció – assetjament-, seguretat , feina – alguns amb integrador, en oposicions places reservades amb adaptacions en exàmens i eliminar entrevistes-, habitatge -alguns amb supervisió-.

Fa falta conscienciar la societat que malgrat no hagin trets físics visibles també els cal comprensió i recolzament. Trencar mites, com que van des de l’excel.lència superdotadamonotemàtica als silencis mirades perdudes. Hi ha un ventall tan ample com individus existents. 

La generalització i la incomprensió son el verí dissolt a les ments de molts que ens envolten i governen, per això tot queda en proclames buides any rere any. 

L’Associació d’Autistes de Catalunya serà la capdavantera en visibilitzar el col.lectiu i deixar sense efecte la frase il.lustrada “tot pel poble sense el poble”. Ara serà “Tot pels autistes de la mà dels mateixos autistes”.

- PUBLICITAT -

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Cristina Montseny Figueruelo
Cristina Montseny Figueruelo
Mare de dos nois. Un Tea Asperger (20), i altre amb TDAH i Tea amb problemes conductuals (23). He dedicat molt de temps a esbrinar, investigar i descobrir com afecten les seves condicions a la seva vida. Després jo mateixa he estat diagnosticada i he pogut reconèixer com sent dona s'és diferent i m 'he reconciliat amb el passat.

1 COMENTARI

 1. OMS https://www.who.int/es/news-room/fact-sheets/detail/autism-spectrum-disorders
  Los esfuerzos de la OMS se centran en:

  aumentar el compromiso de los gobiernos con la adopción de medidas que mejoren la calidad de vida de las personas con autismo;
  proporcionar orientación sobre políticas y planes de acción que aborden el autismo en el marco más general de la salud, la salud mental y cerebral y las discapacidades;
  contribuir a fortalecer la capacidad del personal de salud para proporcionar una atención adecuada y eficaz a las personas con autismo y promover normas óptimas para su salud y bienestar; y
  fomentar los entornos inclusivos y favorables para las personas con autismo y otras discapacidades del desarrollo y prestar apoyo a sus cuidadores.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content