COCEMFE denuncia que 3 de cada 4 persones no té autonomia personal en les seves activitats diàries

Presenta un manifest al Congrés per impulsar l’accessibilitat universal

cocemfe manifest dret autonomia personal
L’entitat va presentar un manifest al Congrés dels Diputats // Foto: COCEMFE

COCEMFE va presentar ahir al Congrés dels Diputats una iniciativa en torn al manifest L’autonomia personal, una qüestió de justícia i igualtat que pretén mobilitzar a la societat civil per reivindicar el dret a l’autonomia personal.

La iniciativa, a la que s’han adherit diverses entitats del Tercer Sector, demana als poders públics i a la societat civil la posada en marxa de les mesures necessàries per a que tots els ciutadans i ciutadanes, sigui qui sigui la seva condició, puguin exercir el seu dret a l’autonomia personal conforme a la seva voluntat durant totes les etapes de la seva vida.

Banner Col·lectiu Ronda 300x600

En paraules del president de COCEMFE, Anxo Queiruga, “és imprescindible que concebem l’autonomia personal en sentit ampli, com un bé comú que fa a tota la societat i no com una circumstància que únicament incideix sobre les persones amb discapacitat i majors”.

Segons la seva opinió, “hem de ser capaços d’impulsar un canvi cultural dirigit al desenvolupament ple de l’autonomia personal en tot el cicle vital i que aquest dret estigui garantit per les administracions i els òrgans dels quals depèn, basant-se en el respecte a la dignitat de totes les persones i la igualtat d’oportunitats “.

BANER_300X250

En aquest sentit, el co-president del Grup d’Alt Nivell per a l’Aliança de Civilitzacions i exdirector general de la UNESCO, Federico Mayor Zaragoza, que s’ha unit a la iniciativa, va recordar que “el manament fonamental per construir en un destí comú és pensar que tots som iguals en dignitat, independentment de les capacitats de cada persona “.

El document presentat ahir reclama també un impuls en l’accessibilitat universal de productes, béns, entorns i serveis per avançar en el disseny universal que pugui facilitar un model de vida més independent.

Un altre dels aspectes que es van tractar ahir a la presentació d’aquesta iniciativa va ser el de l’accés a les noves tecnologies. De fet, tres de cada quatre persones amb discapacitat no utilitzen internet per manca d’accessibilitat, segons dades de l’Observatori Estatal de la Discapacitat.

En aquest sentit, Manuel Armayones, director de Desenvopulament eHealth Center de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i director del comitè científic del Congrés Dret a l’Autonomia Personal, va afirmar que les eines de salut digital “poden contribuir a millorar la qualitat de vida del col·lectiu de persones amb discapacitat, tant les basades en assistència mèdica, com les que poden servir com a eines per a la comunicació”.

Per la seva banda, la presidenta de la Unió Democràtica de Pensionistes (UPD), Paca Tricio, va subratllar que les persones grans “han de ser part activa en una societat inclusiva, i per a això han de poder exercir el seu dret a l’autonomia personal”. Així mateix, Tricio va indicar que les TIC són una eina que pot “millorar molt” la vida de les persones si s’apliquen al seu dia a dia en aspectes com la mobilitat, la domòtica o qualsevol altre camp en el qual les persones desenvolupen la seva vida diària”.

L’acte d’ahir al Congrés dels Diputats vol ser l’inici d’una sèrie d’accions conjuntes amb tots els agents socials involucrats en el dret a l’autonomia personal que culminaran el proper mes d’octubre amb la celebració a Barcelona del congrés Dret a l’autonomia personal. Discapacitat física i orgànica, envelliment i cronicitat.

Sigues el primer a opinar

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu no serà publicada


*