Comptar amb una plantilla diversa i inclusiva a les empreses i organitzacions té importants beneficis en els plans econòmic i reputacional, però també en àmbits relacionats amb el compromís dels treballadors. En aquest sentit, des de Fundació Randstad, que fa 20 anys que treballa per aconseguir la igualtat d’oportunitats laborals de les persones amb discapacitat, desgranen quins són els cinc principals beneficis de la inclusió laboral a curt i llarg termini.
- Atracció del talent: Segons l’informe ‘Polítiques i pràctiques en diversitat i inclusió’, elaborat per Fundació Randstad i l’Institut d’Innovació Social d’Esade, el 77% dels treballadors consideren que els valors i el propòsit de l’empresa són factors de gran importància a l’hora de decantar-se per una empresa o una organització. De fet, per al 44% dels empleats la diversitat i l’equitat són dos dels valors principals, ja que asseguren que no s’unirien a una empresa que no demostrés fer un esforç proactiu per millorar les pràctiques en aquests termes.
- Compromís i fidelització dels empleats: Comptar amb una plantilla formada per treballadors compromesos amb l’empresa i la seva missió és clau per obtenir bons resultats i la inclusió ha demostrat ser una bona eina per aconseguir-ho. I és que impulsar la diversitat i abordar-la de forma integral, fent que sigui la base sobre la qual es construeixin totes les polítiques, fa que els treballadors estiguin més motivats, cosa que augmenta el compromís i fidelització amb l’empresa i redueix la rotació de personal .
A més, tal com es desprèn de l’informe ‘Motivacions i expectatives sobre el mercat laboral de les persones amb discapacitat’, elaborat per Fundació Randstad, els empleats amb discapacitat expressen una satisfacció considerable en aspectes com l’ambient laboral inclusiu (49%), la accessibilitat al lloc de treball (46%), el compromís empresarial amb la inclusió i la diversitat (44%) i la facilitat per a la conciliació entre la vida laboral i personal (41%). I tot això contribueix a la seva permanència a la plantilla.
- Beneficis econòmics: La gestió inclusiva de la discapacitat repercuteix positivament en els resultats econòmics de les empreses i entitats que hi aposten. Tant és així que aquest estil de lideratge atrau inversors mitjançant polítiques socials, diversifica les competències, millora la productivitat, potencia la cultura de la col·laboració i millora la reputació corporativa. I és que, en va, les empreses que contracten persones amb discapacitat obtenen un 28% més de beneficis, tal com es desprèn de l’informe ‘Polítiques i pràctiques en diversitat i inclusió’.
- Major innovació i adaptació al canvi: Hi ha nombrosos estudis que donen suport a la idea que comptar amb una plantilla diversa que inclogui, entre d’altres, persones amb discapacitat, té efectes positius en el nivell d’avantguarda assolit per l’empresa o l’entitat. Així doncs, com sostenen Josh Bersin i Mckinsey a les seves anàlisis, les organitzacions inclusives tenen 1,7 vegades més probabilitats de ser innovadores i estan un 1,8 vegades més preparades per als canvis.
- Beneficis fiscals: La legislació actual contempla diferents beneficis fiscals per a les empreses que contractin persones amb discapacitat superior o igual al 33%, de manera que rebran una subvenció de 3.907 euros per contracte indefinit subscrit. Però, a més, hi ha una bonificació en la quota que les empreses abonen a la Seguretat Social, el valor de les quals dependrà de factors com l’edat o el grau de discapacitat. Això no obstant, l’import màxim deduïble pot assolir els 12.000 euros. A més, la legislació també inclou subvencions de més de 900 euros per a l’eliminació de barreres arquitectòniques o l’adaptació del lloc de treball, així com deduccions d’una part de la quota de l’impost de societats.
En aquest sentit, a Fundació Randstad compten amb un ecosistema de col·laboradors format per 2.094 empreses que integren, 198 empreses col·laboradores i 180 entitats socials col·laboradores que vetllen per la integració laboral de les persones amb discapacitat a les companyies. Empreses que es beneficien d’haver apostat per la diversitat i la inclusió i que, amb això, contribueixen a aconseguir la igualtat d’oportunitats laborals de les persones amb discapacitat.
Font: Fundació Randstad