Dilluns, 6 febrer 2023
Dilluns, 6 febrer 2023
IniciDiscapacitatCatalunya bat al 2016 el rècord històric de donació d’òrgans i de...

Catalunya bat al 2016 el rècord històric de donació d’òrgans i de trasplantaments

rècord històric donació òrgans antoni comín
Les dades les va presentar el conseller de Salut, Antoni Comín // Foto: gencat

Catalunya va arribar al 2016 al rècord històric en donació d’òrgans de cadàver, arribant als 315 donants vàlids, una xifra que suposa un increment del 23% i una taxa de gairebé 42 donants per milió d’habitants, segons les xifres recopilades per la Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT) que va presentar ahir el conseller de Salut Antoni Comín en roda de premsa.

Aquest assoliment s’explica, en gran part, per l’elevat creixement de la donació en asistòlia -malalts terminals d’algunes patologies ingressats a l’hospital que moren per cessament irreversible de l’activitat cardíaca-, que ho ha fet per sobre del 50%. De fet, l’any 2016, 1 de cada 3 donants cadàver vàlids van ser per aquest tipus de mort. En canvi, el nombre de donants vius ha estat lleugerament inferior a l’any anterior: 145, 25 menys que al 2015, seguint una tendència que també disminueix a l’Estat espanyol. Així, la suma de donants vius i de donants morts s’aproxima al mig miler, arribant concretament als 460.

Banner Col·lectiu Ronda 300x600

Pel que fa als consentiments de donació per part de familiars, la xifra es manté estable respecte l’any anterior. El percentatge de negatives només baixa un 0,3% situant-se en el 14,4%. Això suposa que al 2016, 1 de cada 7 casos va rebre una negativa, en la majoria dels casos per negativa prèvia del donant o de la família, sense adduir raó concreta.

La segona dada destacada fa referència al nombre de trasplantaments realitzats als hospitals catalans. De nou, aquests han batut el seu propi rècord, però al 2016 s’ha superat la xifra dels mil trasplantaments. En concret, s’han dut a terme un total de 1.015 operacions -un 6,28% més que al 2015-, fet que fa de Catalunya líder a l’Estat espanyol i, en taxes de trasplantament per milió d’habitants, una de les més altes del món –amb 135 per milió-. Per tipus d’òrgans, al 2016 van créixer els trasplantaments renals –un 9,12%-, els hepàtics -un 3,73%-, i, sobretot –un 23,73%- els pulmonars. En canvi, van baixar lleugerament els cardíacs i els pancreàtics. Per centre, l’Hospital Vall d’Hebron lidera el nombre de trasplantaments -amb 271-, seguit de prop per l’Hospital Clínic i, en tercer lloc, pel de Bellvitge.

El conseller de Salut va destacar que, més enllà d’aquests importants xifres, “cal remarcar les vides que s’estan salvant” gràcies a la combinació de dos elements: “la generositat de la societat i la capacitat excel·lent dels professionals dels hospitals de Catalunya”. A aquest “èxit quantitatiu i qualitatiu” expressat per Comín també s’hi va referir el director de la OCATT, Jaume Tort, que va posar l’accent en la “consolidació i creixement de la donació”, així com en el fet que les negatives a la donació “segueixen en mínims històrics”. Per últim, Teresa Pont, cap dels Programes de Donació i Trasplantament de l’Hospital Vall d’Hebron, va celebrar que aquest resultats són el fruit d’una “feina conjunta” i confirmen allò que els professionals que s’hi dediquen perceben diàriament: la solidaritat amb què actuen els donants i la confiança del ciutadà en l’àmbit dels trasplantaments.

Un altre dels aspectes que ha millorat respecte a l’any passat ha estat la donació de teixits. N’hi va haver 1.444 donants al Banc de Sang i Teixits (BST) de Catalunya -515 més que al 2015-, els quals van aportar fins a 2.282 teixits -un 47,7% més-. En total, es van donar 1.418 còrnies, 198 vàlvules cardíaques, 84 vasos sanguinis, i van haver 312 donants de teixit múscul-esquelètic i 270 de pell.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

CatalàEspañol
Skip to content