Dijous, 13 juny 2024
IniciDISCAPACITATCada cinc minuts es diagnostica un nou cas d’esclerosi múltiple en el...

Cada cinc minuts es diagnostica un nou cas d’esclerosi múltiple en el món

Amb motiu de la celebració del Dia Mundial de l'Esclerosi Múltiple que aquest any portava el lema 'Navegant junts l'Esclerosi Múltiple'

incidència esclerosi múltiple al món
Logotip de la Societat Espanyola de Neurologia // Foto: SEN

Cada cinc minuts es diagnostica un nou cas d’esclerosi múltiple al món, segons dades de la Societat Espanyola de Neurologia (SEN) que també va destacar que els últims 10 anys el nombre de persones diagnosticades va augmentar més d’un 22%.

Amb motiu de la celebració el 30 de maig del Dia Mundial de l’Esclerosi Múltiple que aquest any portava el lema ‘Navegant junts l’Esclerosi Múltiple’, la SEN va posar el focus sobre la importància d’un diagnòstic precoç i precís per a totes les persones amb aquesta malaltia neurològica que, només a Espanya afecta 55.000 persones i cada any es diagnostiquen més de 2.500 nous casos.

L’esclerosi múltiple és la segona causa de discapacitat més freqüent en els adults joves espanyols i també és, després de l’epilèpsia, la segona patologia neurològica més freqüent entre els joves espanyols, perquè encara que es poden veure afectades per la malaltia persones de totes les edats, és més comú que s’iniciï en persones entre 20 i 40 anys.

PUBLICITAT

Segons les darreres dades de la Federació Internacional d’Esclerosi Múltiple (MSIF), hi ha al voltant de 2,8 milions de persones diagnosticades amb esclerosi múltiple a tot el món. Això implica que, actualment, 1 de cada 3.000 persones pateixen esclerosi múltiple, encara que hi ha països on la prevalença d’aquesta patologia és encara més alta, arribant a afectar 1 de cada 300 persones.

Dades a Espanya

A Espanya, la prevalença d’aquesta malaltia es classifica com a mitjana alta, amb una ràtio d’entre 80 i 180 persones per cada 100.000 habitants, depenent de la comunitat autònoma.

De fet, els neuròlegs van destacar que cada cinc minuts es diagnostica un nou cas d’aquesta malaltia al món però, a més, en els darrers 10 anys, a tot el món, el nombre de persones diagnosticades d’esclerosi múltiple va augmentar més d’un 22 %.

PUBLICITAT

Aquest augment es va produir gairebé exclusivament en les formes de brots i sobretot a costa d’un increment del nombre de casos en dones, però també en població infantil. A més, també va augmentar de manera considerable el nombre de pacients menors de 18 anys i encara que segueix sent una mica poc habitual, ja hi ha almenys 30.000 nens diagnosticats d’esclerosi múltiple a tot el món.

Aquest augment, en part, pot estar justificat tant per la millora de les tècniques diagnòstiques com per l’increment de les opcions de tractament, però també per causes que encara no se saben.

Causes desconegudes

En aquest sentit, la coordinadora del Grup d’Estudi d’Esclerosi Múltiple de la SEN, la doctora Ana Belén Caminero, va explicar que “l’esclerosi múltiple es produeix com a resultat de l’atac del sistema immunitari al sistema nerviós central, però les causes darreres darrere de la malaltia encara no estan clares”.

A això va afegir que “es creu que s’origina en persones genèticament predisposades davant l’exposició a certs factors ambientals com infeccions (sobretot el virus d’Epstein Barr), nivells baixos de vitamina D en sèrum, tabaquisme, obesitat (sobretot durant l’adolescència)… i probablement a certs factors hormonals que fan que les dones tinguin el doble de risc de desenvolupar aquesta malaltia”.

Canvis en els estils de vida, augment de l’exposició als factors de risc i possiblement també factors hormonals i reproductius poden estar també darrere d’aquest augment dels casos, va detallar l’expert.

Atac al sistema immune

L’atac del sistema immunitari al sistema nerviós central que produeix l’esclerosi múltiple es manifesta en diversos símptomes motors, sensorials i/o visuals -depenent de la zona del sistema nerviós que en resulti afectada- però també es poden veure afectades les funcions cognitives i emocionals.

La malaltia, generalment, es manifesta en forma de brots, durant els quals poden aparèixer nous símptomes o empitjorar els ja existents. Després de patir un brot, els símptomes poden arribar a no desaparèixer, ia més hi ha acúmul de discapacitat independent dels brots, els pacients tendeixen a desenvolupar un empitjorament neurològic progressiu amb el pas dels anys.

“Encara que actualment la malaltia no tingui cura, la detecció i el diagnòstic precoços són peces clau per modificar el curs a mitjà i llarg termini de la malaltia en molts d’aquests pacients. Gràcies als avenços que s’han produït en el tractament, en molts casos, l’esclerosi múltiple es pot millorar o estabilitzar fins i tot des de l’inici de la malaltia”, va destacar la doctora Caminero.

Secció patrocinada per
Logo_DINCAT-INTEGRAT

PUBLICITAT

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

SERVIMEDIA
SERVIMEDIA
© SERVIMEDIA. Aquesta informació és propietat de Servimedia. Només pot ser difosa pels clients d'aquesta agència de notícies citant Servimedia com a autor o font. Tots els drets reservats. Queda prohibida la distribució i la comunicació pública per tercers mitjançant qualsevol via o suport.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content