
Barcelona, València i Sant Sebastià s’han consolidat com les grans ciutats espanyoles de referència en turisme accessible gràcies al volum d’infraestructures adaptades i el seu compromís amb les persones amb discapacitat, que representen un 8% de la població espanyola. Aquestes dades s’han compartit a FITUR 4All, la jornada centrada en el turisme inclusiu patrocinada per Mallorca i celebrada a la 45a edició de FITUR 2025, que ha reunit més de 9.500 empreses i 250.000 visitants.
El turisme accessible encara està poc desenvolupat, com ho reflecteix el fet que només un 9,2% de les instal·lacions i serveis turístics de la Unió Europea són totalment accessibles. No obstant això, a nivell global, les diferències són significatives: més del 90% dels hotels als Estats Units compleixen les normatives d’accessibilitat, mentre que a Toronto, Canadà, el 100% del transport públic està adaptat. En canvi, als països en desenvolupament, només el 20% de les principals atraccions turístiques estan adaptades.
Aquest mercat creixent engloba 139 milions de persones a la UE, de les quals un 65% són majors de 65 anys. A més, la majoria de persones amb discapacitat viatgen acompanyades, fent que siguin turistes més rendibles i fidels a les destinacions que els ofereixen serveis adequats.
ELS REPTES I LA PLANIFICACIÓ
El turisme accessible requereix planificacions detallades, especialment en sectors com el transport aeri, on s’han de gestionar espais per a cadires de rodes i altres necessitats específiques. Així mateix, els grups de viatgers amb discapacitat sovint necessiten acompanyants formats que garanteixin la seva seguretat i comoditat.
PROJECTES DESTACATS I PREMIS FITUR 4ALL
La jornada FITUR 4All, organitzada per la plataforma Impulsa Igualtat i l’agència TUR4all Travel, ha presentat una nova guia de bones pràctiques en accessibilitat turística, amb casos d’èxit globals que serveixen d’inspiració per implementar mesures inclusives en tota la cadena de valor del turisme. Els premis FITUR 4All han reconegut enguany:
- Valladolid com a destinació nacional accessible.
- Perú com a referent internacional.
- L’empresa iUrban i el projecte Vies Verdes de la Fundació dels Ferrocarrils Espanyols en altres categories.
PROGRAMES INNOVADORS PER UN TURISME INCLUSIU
El programa “Descobreix Espanya sense Barreres”, presentat per Impulsa Igualtat i TUR4all Travel, ofereix itineraris adaptats per mostrar la diversitat cultural, natural i patrimonial del país. Aquesta iniciativa combina accessibilitat universal amb economia circular, treballant amb proveïdors locals i minimitzant l’impacte ambiental.
Segons els organitzadors, aquestes accions mostren que “és possible crear un turisme inclusiu que beneficiï tant viatgers com destinacions” i reforcen el compromís amb un turisme amb propòsit i impacte positiu.