Una aplicació mòbil fa els comerços més accessibles a les persones amb ceguesa

“Barcelona sense barreres” permet escoltar informació actualitzada

app comerços accessibles sants-montjuïc persones ceguesa
La informació i les promocions comercials es carreguen en una plataforma virtual i a la botiga s’instal·len unes balises (beacons) // Foto: Ajuntament de Barcelona

El Districte de Sants-Montjuïc, la Xarxa Oberta de Beacons de Barcelona i l’Associació de Comerciants de Creu Coberta han impulsat la creació d’un sistema d’aparadors virtuals que permet, a través d’una aplicació mòbil gratuïta, que les persones amb ceguesa o amb problemes de visió puguin escoltar informació actualitzada i rebre reclams publicitaris d’aquests comerços quan passen pel davant.

D’aquesta manera, més de cinquanta comerços del  carrer de la Creu Coberta ja tenen instal·lat el dispositiu que els identifica automàticament davant de qualsevol usuari de “Barcelona sense barreres”.

Banner Col·lectiu Ronda 300x600

La informació i les promocions comercials es carreguen en una plataforma virtual i a la botiga s’instal·len unes balises (beacons). Es tracta d’uns petits dispositius autònoms, de baix cost i poc manteniment, que emeten constantment un senyal Bluetooth per identificar-se. Així, quan l’usuari de l’aplicació passa pel davant de la botiga, rep aquest senyal i obté una notificació que pot obrir amb audiodescripció. Això fa el comerç del barri accessible per a les persones amb discapacitat visual, ja que els facilita la informació de productes, novetats o recomanacions que els vulguin fer arribar els comerciants del barri. D’entrada, els indica justament on està l’entrada de l’establiment.

La creació d’aquest sistema ha tingut un pressupost de 18.000 euros. El desenvolupament del prototip de l’app, a càrrec de la Xarxa Oberta de Beacons, nascuda a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), va tenir un primer ajut de l’Institut de Cultura.

BANER_300X250

Es preveu que 250 botigues dels carrers de Sants i de la Creu Coberta estiguin presents a finals de setembre a l’aplicació, que per primera vegada aborda l’accessibilitat comunicativa als comerços de proximitat, en aquest cas, de Sants i d’Hostafrancs.

Fa anys que el Districte de Sants-Montjuïc, d’acord amb els eixos comercials i la Càtedra d’Accessibilitat de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), impulsa millores de l’accessibilitat de diferents col·lectius en aquest l’entorn. Els projectes “Sants sense barreres” o “La Marina sense barreres” han aconseguit eliminar les barreres arquitectòniques que hi havia en molts comerços dels barris del districte, i hi han atorgat ajudes a qui vulgui millorar aquestes condicions.

Sigues el primer a opinar

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu no serà publicada


*