Dimecres, 29 juny 2022
Dimecres, 29 juny 2022
IniciEntitatsAMPANS atorga els guardons de la 9a edició dels Premi d’Investigació i...

AMPANS atorga els guardons de la 9a edició dels Premi d’Investigació i Innovació sobre discapacitat intel·lectual

Una polsera estimulant per a persones amb discapacitat intel·lectual i un estudi per a l'autodeterminació de joves amb autisme, han estat els projectes guanyadors

Premi investigació acte entrega 2019 AMPANS
L’acte d’entrega dels premis tindrà lloc el dimarts 3 de maig a l’Auditori de la Plana de l’OM de Manresa // Foto: AMPANS

AMPANS ha fet públics els guanyadors de la 9a edició dels Premi d’Investigació i Innovació sobre discapacitat intel·lectual i trastorns del desenvolupament que convoca l’entitat manresana de forma biennal com a reconeixement a la feina de les persones i equips que dediquen el seu treball a la investigació per la millora de l’atenció i la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual i trastorns del desenvolupament.

Aquests premis consten de dues categories, innovació i investigació, amb tres premis dins de cadascuna. El primer premi d’innovació se l’ha endut el projecte de desenvolupament d’una polsera vibro estimuladora per a persones amb comportaments estereotipats, i en el camp de la investigació, el primer premi se l’ha endut un estudi per a la promoció de l’autodeterminació de joves amb TEA. Aquests dos primers premis estan dotats amb cinc mil euros cadascun. 

banner newsletter oferta 50%

“ESSENS: Tecnologia wearable vibroestimulatòria davant de comportaments estereotipats en persones amb autisme i discapacitat intel·lectual” és el projecte premiat en el primer lloc de la categoria d’Innovació. Aquest treball s’ha presentat per Cristina Santamarina i  Vicente Cloquell, ambdós professors de la Universitat Politècnica de València, i ha comptat amb la participació de la Cooperativa Valenciana Koynos. Aquest projecte ha servit per validar el funcionament del prototip de la polsera ESSENS, un dispositiu que emet vibracions d’alta freqüència per reduir els moviments estereotipats de persones amb trastorn de l’espectre autista. S’ha provat amb cinc infants d’entre 6 a 10 anys, amb TEA, i els resultats han mostrat una disminució significativa estadística d’aquests comportaments estereotipats,  així com la importància que la estimulació somatosensorial pot tenir sobre la inhibició motora i l’aprenentatge. 

En la categoria d’Investigació, el primer premi ha estat pel programa “TEAm_YOUNG ADULTS. Promovent l´autodeterminació de joves adults amb trastorn de l´espectre autista”. Els autors i autores d’aquest programa d’investigació són Clara Andrés, Cristina Mumbardó (doctora en psicologia i guanyadora d’un primer premi a la VIII Edició), Núria Farriols, Tary Gómez, ambdues doctores en psicologia, i Teresa Pretel. Aquest programa s’ha avaluat a partir d’un assaig amb 14 joves adults, d’entre 17 i 24 anys, i s’ha implementat al llarg de 20 sessions. Els resultats i l’eficàcia d’aquest programa s’ha provat de forma individual i també familiar, i s’ha demostrat una millora notable de tot el grup en les tres dimensions en que s’avalua l’autodeterminació. 

En total s’atorguen 6 premis entre les dues modalitats, tres d’investigació i tres d’innovació. En la modalitat d’investigació es valora el rigor científic del treball i l’aportació de coneixement i la seva utilitat; en la modalitat d’innovació es valora el grau d’innovació del projecte, el seu impacte en la millora de qualitat de vida de les persones amb discapacitat i la seva capacitat de rèplica en altres contextos de suport a persones amb necessitats especials. Els primers premis de cada modalitat estan dotats 5.000  euros cadascun, els segons premis amb 3.000 i els tercers, amb 1.000 euros cadascun. Aquest any, a més, el jurat ha considerat de fer una menció especial a un quart treball en la categoria d’investigació: “Situació i necessitats d´avis de néts amb Síndrome de Down”, un treball innovador sobre un tema poc estudiat, com és el paper dels avis de persones amb Síndrome de Down, fonamentals en el suport familiar i la conciliació familiar i laboral dels pares d’aquestes persones. Els treballs guardonats són consultables i es publiquen íntegrament a la pàgina del premi de la web d’AMPANS, en l’idioma original en què han estat presentats. 

El Premi d’Investigació i d’Innovació sobre la discapacitat intel·lectual compta amb el suport, com en l’última edició, d’ICL Iberia, Esteve i Control Group.

Acte d’entrega del Premi

El 9è Premi d’Investigació i d’Innovació d’AMPANS s‘entregarà a l’Auditori de la Plana de l’Om de Manresa, dimarts que ve 3 de maig, a les 19h, en un acte presencial, després que la pandèmia va obligar fer l’última entrega de forma online en la darrera edició, el 2021. 

L’acte comptarà amb la participació de la pedagoga Anna Esclusa, coordinadora del projecte Modulació Pedagògica, que ha estat Premi Talent de la Cambra de Comerç de Barcelona.  

La resta de guardonats

En la categoria d’INNOVACIÓ hat estat guardonat com a segon premi “El intraemprendimiento como estrategia de mejoramiento de la calidad de vida y el desarrollo sostenible” de la Corporación Crear Unidos. El jurat ha destacat la iniciativa “Café Crear Unidos” com una solució innovadora en el context colombià de formació i generació de llocs de treball per a persones amb discapacitat intel·lectual. 

El tercer premi en aquesta categoria ha estat per “La gamificación como herramienta para la mejora del engagement, clima laboral y calidad de los servicios de prestación de apoyos para personas con discapacidad intelectual”, de Fernando Sánchez Rodríguez. El jurat ha premiat l’elaboració d’un joc que exemplifica la gamificació en la generació de nous models d’aprenentatge i desenvolupament de les competències professionals. El projecte destaca pel rigor en la seva planificació, desenvolupament de les fases i anàlisi dels resultats, sent aquests últims molt significatius per als professionals.

Quant a la categoria d’INVESTGIACiÓ, a més del Programa TEAm-YOUNG ADULTS,  ha estat guardonat com a segon premi “Personas con discapacidad intelectual en prisión” de Leticia Muñoz García-Largo. El jurat ha destacat la important mostra de persones recluses objecte del present estudi descriptiu i l’anàlisi detallat de les variables sociodemogràfiques, criminològiques, penitenciàries i clíniques. Obtenint uns resultats de prevalença de discapacitat intel·lectual significativament superior a la major part dels estudis descrits en la literatura científica.  

Com a tercer premi, ha estat guardonat el treball “Té una incidència real l’activitat formativa en relació als coneixement i actituds sexuals i afectives de persones amb discapacitat intel·lectual?” de Jordi Fernandez Suriñach. El jurat ha premiat el disseny d’un programa educatiu per a la millora de les actituds en relació a l’afectivitat i la sexualitat de persones amb discapacitat intel·lectual partint de l’adaptació del programa Saludiversex, al qual se li ha afegit d’altres temàtiques sorgides de l’anàlisi de la literatura d’experts i de les demandes de les pròpies persones amb discapacitat.

Finalment ha rebut una menció especial el treball “Situación y necesidades de abuelos de nietos con Síndrome de Down” de Rocío Martín Sevillano.

El jurat ha considerat el caràcter pioner i poc estudiat de les necessitats i situacions dels avis amb nets amb discapacitat intel·lectual, que constitueixen una peça fonamental dins dels suports naturals de les persones amb discapacitat i un element clau en la conciliació familiar i laboral dels pares.

Diari de la DisCapacitat Oferta Newsletter 50% descompte

Ara per només 7,99 € durant el primer any rebràs al teu correu cada dia tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya. No deixis escapar aquesta oportunitat!!

Redacció/Fonts
Redacció/Fonts
El Diari de la DisCapacitat és el primer digital de la diversitat funcional a Catalunya

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES

CatalàEspañol
Skip to content