La Confederació ASPACE ha presentat l’estudi ‘Percepció social de la discriminació de las persones amb paràlisi cerebral’ amb l’objectiu de evidenciar el grau de coneixement sobre els drets de les persones amb paràlisi cerebral i constatar les situacions de discriminació a les que s’enfronten al llarg de la seva vida.
Una de les principals conclusions d’aquest estudi és que 3 de cada 4 persones amb paràlisi cerebral (el 76,4%) ha viscut alguna situació de discriminació al llarg de la seva vida, i d’elles, quasi la meitat (el 46,5%) són dones, pràcticament el doble que els homes, discriminats en un 29,5% dels casos.
El document recull respostes de 406 persones amb paràlisi cerebral, 256 professionals i 404 familiars. Així, de la mostra de professionals, el 77,7% són dones davant del 22,3% d’homes, cosa que entreveu clarament la feminització del sector segons Confederació ASPACE. Així mateix, aquesta realitat es trasllada a la cura no professional, on són el 71,5% de les dones de la llar les que desenvolupen la cura. Tot i això, aquesta situació s’inverteix en el cas de les persones amb paràlisi cerebral ja que són els homes amb paràlisi cerebral els que ofereixen major taxa de resposta amb un 61,8% davant el 38,2% de les dones. Això, segons Confederació ASPACE, evidencia un “menor empoderament de les dones amb paràlisi cerebral i altres discapacitats afins amb grans necessitats de suport, així com la importància de posar en marxa accions positives amb aquesta finalitat”.
A més, l’estudi revela que el 80% de les persones amb paràlisi cerebral considera que els drets no es respecten. Segons l’informe, hi ha quatre raons principals per les quals creuen que no es respecten: la manca d’igualtat efectiva (29,6%), la discriminació a la seva vida quotidiana (23,6%), els prejudicis (11,2%) i la infantilització (10,9%).