Dissabte, 26 novembre 2022
Dissabte, 26 novembre 2022
IniciInclusió SocialCasi un terç de la població amb discapacitat a Espanya està en...

Casi un terç de la població amb discapacitat a Espanya està en risc d’exclusió i pobresa

persones-discapacitat-pobresa-exclusio-social
Portada de l’estudi Atlas // Foto: Grupo SIFU

Segons l’estudi ‘Atlas Laboral de Persones amb Discapacitat en Espanya 2016’ publicat per l’editorial Bosch i elaborat per Grupo SIFU i la Universitat de Sevilla, Espanya està col·locada entre els països europeus amb un major percentatge d’empobriment entre les persones amb discapacitat, només superada per Grècia i Rumanía.

De fet, al 2012 presentava una taxa de risc de pobresa entre les persones amb discapacitat ocupades del 15,8%. Si bé es cert que en els darrers anys la bretxa de risc de pobresa i exclusió social entre persones amb i sense discapacitat s’ha reduït en més de 8 punts durant el període 2007-2013, fa tres anys casi el 30% del total de les persones amb discapacitat es trobava en risc de pobresa.

Banner 300x250px EnBucle3

L’informe, que s’ha elaborat per primer cop aquest any, posa de manifest com en referència a les prestacions per invalidesa, malgrat l’augment registrat d’aquest tipus de prestacions, va gastar el 2012 un total de 430€ per habitant, 100 menys que la mitjana europea.

En l’any 2013 el 57% de les persones amb discapacitat en edat activa rebien algun tipus de prestació. Aquell mateix any, Espanya va destinar 19.092 milions d’euros a despeses en aquest concepte, lo que representava un 1,85% del PIB. L’estudi mostra un increment progressiu de les prestacions en diners entre 2009 i 2013 i de les prestacions en espècie entre els anys 2010 i 2011.

També es poden constatar diferències notables entre l’import mitjà de les prestacions contributives per incapacitat permanent dins del país, arribant l’any 2014 als més de 1.000€/mes en el País Basc i als menys de 800€/mes a Extremadura.

Seguint amb aquestes diferències, les dades de l’informe revelen que Andalusia i Múrcia mostren el percentatge més alt de pensions contributives per incapacitat (un 12% més), mentre que els percentatges més baixos corresponen a les Comunitats de Madrid, Castella i Lleó i la Rioja (un 8% menys).

Per altra banda, l’Atlas 2016 destaca que les prestacions per invalidesa de caràcter no contributiu han sofert una reducció constant entre els anys 2000 i 2014.

Altres dades d’interès

Una altra dada destacada de l’informe fa referència al paper de les empreses ordinàries i els Centres Especials de Treball (CET) posant de relleu què a partir de 2006 on el repartiment de contractació era similar, se ha anant reduint el percentatge de contractes específics realitzats per empreses ordinàries, mentre els CET han anant augmentant de forma important el seu pes relatiu passant del 48% al 2006 al 72% a l’any 2014.

També ha augmentat, segons l’Atlas 2016, els nivells de formació (educació secundària i universitària) de les persones amb discapacitat entre els anys 2008 i 2013, augmentant també el volum de població activa amb discapacitat.

Finalment, aquest estudi ha establert per primer cop el perfil mitjà de la persona amb discapacitat amb treball a Espanya. Concretament es tracta d’una persona d’edat entre els 25 i 44 anys, amb un grau de discapacitat baix (del 33% al 44%) i de tipus físic o sensorial.

Per altra banda, l’informe conclou que el perfil de persones amb discapacitat amb major dificultat per trobar feina i amb major risc de pobresa i exclusió social són les dones, joves, amb un grau de discapacitat alt, amb discapacitat mental i amb un nivell de formació o qualificació baix.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

10 COMENTARIS

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES

CatalàEspañol
Skip to content