El dissabte passat, els membres de la Xarxa de Salut Mental del Parc Sanitari Sant Joan de Déu van fer una incursió innovadora al món del cinema al presentar una selecció de curtmetratges documentals de creació pròpia al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), en el marc de la setena edició del Brain Film Fest.
Aquests curtmetratges, fruit del projecte “Buscant la pròpia mirada” dirigit per la cineasta Laura Àlvarez, ofereixen una visió íntima i autèntica de les realitats i els universos creatius dels participants, connectant amb el públic a través del retrat profund de les seves vides i experiències quotidianes.
Des dels problemes de memòria de l’Àgueda fins a la realitat paral·lela de l’Àlex, les pel·lícules mostren la cruesa emocional en retrats sincers i transparents. L’Àgueda i l’Àlex, usuaris de la Xarxa de Salut Mental del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, van explicar a la presentació com el procés de creació dels curtmetratges els havia enriquit personalment i els havia obert noves maneres d’expressar-se. Amb esperança, confien que la seva feina contribueixi en la desestigmatització dels problemes de salut mental i inspiri altres persones en situacions similars a explorar en el seu interior per millorar el procés de recuperació.
El projecte va donar com a resultat dotze curtmetratges, de les quals se n’han publicat deu a la plataforma Filmin. A través d’aquest treball, s’ha promogut el diàleg intern entre els usuaris, utilitzant els codis bàsics del llenguatge cinematogràfic per construir una comunitat que dóna sentit a la creació cultural des dels marges. Això ha estat possible amb la implicació del teixit social i cultural dels més vulnerables, afavorint un procés de recuperació col·lectiva.
A més, aquesta iniciativa ha suposat una font d’informació valuosíssima per als professionals del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, oferint-los una nova perspectiva del procés de recuperació dels pacients. Han constatat que el cinema pot ser un recurs acollidor i rehabilitador per a les persones amb trastorns de salut mental.
El projecte “Buscant la pròpia mirada”
El projecte “Buscant la pròpia mirada” es va desenvolupar gràcies al suport de l’àrea de Públics de l’Institut Català de les Empreses Culturals de la Generalitat. La seva directora, Sílvia Duran, va destacar en la presentació que aquest tipus d’iniciatives responen als objectius del Pacte Nacional de Salut Mental, promovent actuacions transversals i fomentant la construcció i creació comunitària com a fonaments d’innovació i millora en els resultats culturals.
Aquest projecte va sorgir de tres tallers de cinema de creació realitzats al llarg del 2023 en dispositius de la Xarxa de Salut Mental del Parc Sanitari Sant Joan de Déu. Els usuaris van ser els protagonistes, rodant petits curtmetratges que van contribuir al seu procés terapèutic i al diàleg interior. Aquests tallers, acompanyats pels professionals de la Xarxa de Salut Mental, van demostrar la importància de l’art com a eina d’autoexploració i millora del benestar emocional dels participants.
El director de la Xarxa de Salut Mental del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, Antoni Serrano, va subratllar que aquest projecte reforça la línia de treball de la institució en l’ús de l’art com a instrument terapèutic i de creixement personal. A més, va remarcar el valor afegit d’aquesta iniciativa en el procés d’aprenentatge dels professionals implicats, que han pogut enriquir la seva pràctica a través de l’experiència amb els usuaris en el camp cinematogràfic.