Un estudi recent mostra que el 75% dels treballadors mai ha tingut un company de treball amb discapacitat

La Fundació Adecco presenta l'informe “Discapacitat i Relacions Socials”

treballadors company discapacitat
La feina és un dels principals eixos de la inclusió de les persones amb discapacitat // Foto: Escola El Xaloc

La Fundació Adecco ha presentat l’estudi “Discapacitat i Relacions Socials” elaborat a partir de les enquestes a 800 treballadors d’entre 18 i 66 anys, amb l’objectiu d’avaluar el grau d’inclusió i de normalització de la discapacitat en la societat contemporània, identificant factors que perpetuen la discriminació i llasten el avanç cap a una societat lliure de barreres.

Un dels indicadors clau per mesurar el grau d’inclusió social de les persones amb discapacitat és, sens dubte, l’ocupació. El treball esdevé un factor decisiu de autorealització, autoestima, independència i dignitat.

BANER_300X250

Si bé cada any es tanca amb xifres rècord en la contractació de persones amb discapacitat, la seva participació en el mercat laboral no sembla experimentar variacions significatives, mantenint-se la seva taxa d’activitat al voltant del 35% durant l’última dècada; és a dir, un majoritari 65% de les que tenen edat laboral no té feina ni la busca.

El creixement de la contractació es produeix fonamentalment en l’àmbit del ocupació protegida (Centres Especials d’Ocupació, CEE): més de 7 de cada 10 contractes es subscriuen sota aquesta modalitat, és a dir, entorns laborals en els quals el 70% de la plantilla té algun tipus de discapacitat. Aquest fet es produeix: “tot i que la llei concep aquesta alternativa com un trampolí cap a l’empresa ordinària, que en la pràctica es converteix en un cap en lloc d’en un mitjà. El repte és establir, en els CEE, indicadors quantificables de trànsit cap a l’ocupació ordinària; en cas contrari, es corre el risc de que es perpetuïn com una opció permanent, que xoc amb el compliment legal, en lloc de constituir una excepcionalitat temporal”, destaca Francisco Mesonero, director general de la Fundació Adecco.

Els resultats de la present enquesta vénen a reafirmar aquesta realitat: el 75% dels treballadors enquestats mai ha tingut companys de treball amb discapacitat o, almenys, no ha estat conscient.

Segons Francisco Mesonero, “la discapacitat continua infrarepresentada a les empreses i això frena la seva normalització en la societat; de fet, la inclusió social mai serà plena sense inclusió laboral. Per contra, la major convivència i interacció entre persones amb i sense discapacitat en les empreses contribuiria de manera decisiva a l’eradicació de prejudicis i estereotips molt arrelats en l’imaginari social. L’aposta pel voluntariat corporatiu constitueix un valuós recurs per apropar la discapacitat a les empreses, en la mesura que genera empatia, companyerisme i intercanvi de valors entre els treballadors i les persones amb discapacitat “.

D’altra banda la majoria dels enquestats l’associa únicament amb les condicions més visibles i evidents, sense tenir en compte que hi ha certes patologies, orgàniques o psicològiques- com les cardiopaties o depresiones- que poden ser també discapacitants. D’aquesta manera, els treballadors poden tenir companys amb discapacitat sense ser-ne conscients.

Així, l’existència de prejudicis, estigmes i discriminació en la societat és una altra de les grans causes que frenen l’accés de la discapacitat al món empresarial. El 88% manifesta no tenir cap amic o acostat amb discapacitat. En la mateixa línia, és significatiu com un 43% admet sentir certa incomoditat quan es relaciona amb persones amb discapacitat, per por a dir o fer alguna cosa que pugui importunar.

Segons Francisco Mesonero, director general de la Fundació Adecco, “la societat no rebutja la discapacitat, sinó que la manca de proximitat amb la mateixa tendeix a reforçar l’estigma i la por al desconegut, desnaturalitzant les relacions socials i perpetuant anacrònics estereotips”.

La Fundació Adecco ha identificat factors clau de discriminació que es converteixen en frens cap a la plena inclusió de les persones amb discapacitat: desconeixement, indiferència, prejudicis i sobreprotecció.

banner_dental

Sigues el primer a opinar

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu no serà publicada


*