Divendres, 24 març 2023
Divendres, 24 març 2023
IniciOpinióUn congrés necessari

Un congrés necessari

congrés drets de les persones amb discapacitat
El Congrés de Barcelona tractarà sobre els drets de les persones amb discapacitat // Foto: Arxiu

Des dels orígens de la història, el món jurídic i del dret s’ha anat acostant a la realitat social de cada moment. Fa cent cinquanta anys el dret laboral no existia, i mentre les lluites socials es dirimien al carrer, les relacions laborals es regulaven pel codi civil i o el mercantil. Va ser una victòria important de la societat el sorgiment i acceptació del dret laboral com a especialitat, alhora que sempre ha prestat un servei als més desafavorits en la negociació davant de qui ostenta el poder empresarial. El dret laboral no va ser innocu i va omplir de significat la cita de Víctor Hugo: “Entre el ric i el pobre, entre el fort i el feble, la llibertat oprimeix i el dret allibera”.

anunci guies d'arrel

Avui el món jurídic i del dret, sortosament, està més atent a les necessitats socials de regulació i ja es disposa de l’especialitat del dret laboral amb un corpus doctrinari molt més d’acord amb les necessitats del més feble davant de la negociació.

Banner Col·lectiu Ronda 300x600

I seguint l’estela històrica del dret laboral, s’obre avui, de mica en mica, però cada dia amb més notorietat, rigor jurídic i compromís ètic una nova especialitat del dret, el dret de la discapacitat. Una especialitat del dret pensada sobretot sota el repte de la recerca de la igualtat, de trobar, definir i regular aquells conceptes del dret que necessiten ajustaments per poder garantir l’equitat entre persones, independentment de les seves capacitats i discapacitats, començant pel dret al treball, i passant pel dret a participació així com proposant mesures de correcció davant del “gap” econòmic i de productivitat que pateixen moltes persones amb discapacitat.

No és gens senzill poder contemplar totes les fonts de discriminació, així com determinar què és i què no és accessible, i per això a partir del 15 de febrer a Barcelona se celebra el IV Congrés Internacional de Dret de la Discapacitat. Una trobada de juristes necessària per construir nous consensos sobre com fer front a la desigualtat generada per la discapacitat.

Quan diem sovint que per arribar a la plena inclusió cal una aliança a tres: de tècnics especialistes, de compromís institucional i d’usuaris, entre els tècnics cal incloure-hi els juristes, els quals juguen un rol clau en el ple desenvolupament que el legislador proposa per al desplegament de mesures d’inclusió.

A més, el desplegament de regulació sobre la discapacitat permet aportar solidesa i continuïtat a totes i cadascuna de les mesures per a la inclusió desplegades, que no depenguin, o no només depenguin de la voluntat política del responsable d’aquell moment. En el moment en què apareix un reconeixement de dret, i aquest és desplegat normativament i acceptat socialment és molt més difícil que algú, des de només la voluntat política més conservadora, intenti fer marxa enrere.

Joan R. Rieraregidor president de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content