El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, i la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró i Buldó, han signat la renovació de l’acord de col·laboració entre els dos departaments per potenciar l’atenció a la salut mental i addiccions en l’àmbit de l’execució penal. L’acord tindrà tres grans eixos de cooperació: el tractament de les addicions, l’abordatge de la salut mental en l’àmbit de la justícia juvenil i, molt especialment, la prevenció del suïcidi, al qual aquest acord s’hi refereix de forma específica per primera vegada.
Argimon ha començat ressaltant que “Catalunya té un model d’atenció a la salut mental i addicions en l’àmbit penitenciari pioner a l’estat Espanyol i de referència internacional”. En aquest sentit, ha destacat “l’acord ampli” en la renovació d’aquest conveni i “la voluntat i el compromís de ser més efectius en la resposta als problemes de salut mental i addiccions”.
Per la seva banda, la consellera Ciuró s’ha refermat en el seu compromís de fer “política social en majúscula” com a prioritat del Departament de Justícia, i n’ha posat com a exemple la renovació d’aquest conveni: “Parlar de salut mental, d’addiccions i d’execució penal en un conveni com el que avui signem, és parlar de tres temes molt sensibles que tenen com a beneficiaries, una de les baules més dèbils de la nostra societat. Estem parlant de les persones privades de llibertat en centres penitenciaris o en centres de menors o aquelles persones que, tot i estar en medi obert, estan subjectes a mesures o obligacions penals, o a mesures de justícia juvenil”. Com ha recordat la titular de Justícia, el model d’execució penal català, “també des de la salut, treballa per a la rehabilitació i la reinserció de les persones penades, que és el nostre objectiu”.
La prevenció del suïcidi
L’any 2021 es van registrat a les presons catalanes un total d’11 suïcidis, una xifra que ha incrementat respecte del 2019 amb l’arribada de la pandèmia. Per primer cop, l’acord es refereix de forma específica als suïcidis i a la necessitat de sumar esforços per prevenir-los. Amb aquests objectiu, Salut i Justícia, es comprometen a coordinar accions i a reforçar programes per posar a primera línia la prevenció del suïcidi en la població penitenciària i justícia juvenil, tant en centres penitenciaris, centres educatius com en el medi obert.
La meitat del presos té problemes de salut mental
La salut mental als centres penitenciaris és una problemàtica de primer ordre. La prevalença de problemes de salut mental a les presons és quasi 7 vegades superior que en el conjunt de la població no reclusa; en concret, un 7,5% superior en preventius i un 6% superior en penats. De fet, més de la meitat d’interns a centres penitenciaris de Catalunya tenen problemes de salut mental. Els trastorns estan relacionats amb l’abús del consum de drogues com el cànnabis, la cocaïna i l’heroïna, tot i que en la majoria de casos es tracta de pacients crònics de salut mental.