La consellera de la Presidència, Neus Munté, va presidir i clausurar ahir al Parlament l’acte de presentació dels dos anys de balanç de l’Activa’t per la salut mental, un projecte, encara en fase pilot, que treballa per què les persones amb problemes de salut mental i els seus familiars esdevinguin agents de salut actius en el seu propi procés de recuperació, i millorar així la seva qualitat de vida.
El projecte, que es desenvolupa a 14 municipis de Catalunya, està coordinat per la Federació Salut Mental Catalunya, la Generalitat de Catalunya i la Federació Veus, i forma part del Pla Integral d’Atenció a les persones amb trastorn mental i addiccions promogut per la Generalitat, amb l’objectiu d’incorporar el projecte a la xarxa pública d’atenció catalana.
En aquest sentit en la fase pilot, el projecte és avaluat per Ivàlua, (Institut Català d’Avaluació de Polítiques Públiques), i compta amb la col·laboració de les 4 Diputacions, l’Ajuntament de Barcelona i l’Obra Social ”la Caixa”.
Durant la trobada, els impulsors de l’Activa’t per la salut mental van explicar la feina feta en aquests més de dos anys de recorregut, en els quals es van destacar alguns dels reptes assolits. L’objectiu establert a l’inici era arribar a les 1.700 demandes i els 1.300 participants. A poc més de l’equador del projecte, ja suma més de 2.300 demandes d’informació i assessorament ateses arreu de Catalunya i més de 1.304 participants en formacions i grups d’ajuda mútua de persones amb problemes de salut mental, familiars i també professionals. S’han iniciat 28 formacions psicoeducatives, 14 programes de formació en apoderament (Prospect) i s’han engegat 16 Grups d’Ajuda Mútua. El total de persones beneficiàries del projecte és de 2.600.
Els 15 punts d’atenció, establerts a 14 municipis, i tot el circuit d’apoderament està implantat a totes les demarcacions de Catalunya en col·laboració de les associacions de persones amb problemes de salut mental i familiars, els serveis de salut mental, les regions sanitàries del CatSalut i nombrosos ajuntaments, sense els quals el projecte no hagués estat possible.
Els parlaments
A l’hora dels parlaments, la consellera Munté va considerar l’Activa’t per la salut mental com una “eina molt valuosa al servei d’aquesta societat que volem inclusiva i igualitària”. Segons la consellera, el programa és “una combinació guanyadora que reuneix esforços, expertesa i la força que ens dona estar al servei de causes tan poderoses i tan nobles com aquesta”. Per Munté, el programa està “absolutament en línia dels objectius compartits del Pla Integral d’Atenció a les Persones amb Trastorn Mental i addiccions” que es coordina des del Departament de Presidència.
Dolors Rusinés, coordinadora de les Polítiques Públiques per a l’Estat del Benestar, va destacar la rellevància del Pla Integral d’Atenció a les persones amb trastorn mental i addiccions i la coordinació en l’àmbit de salut mental de les entitats, els proveïdors i les diferents administracions i departaments implicats per treballar en xarxa en actuacions estratègiques de suport a les famílies, com el projecte Activa’t.
Pilar Magrinyà, directora general de Planificació en Salut del Departament de Salut va parlar de la visió conjunta de les persones i famílies i el suport mutu, i va puntualitzar que “el rol de les associacions ha estat clau per definir el model d’atenció a la salut mental comunitària”.
Roser Galí, directora general de Famílies del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, va destacar la importància de cuidar la família, ja que és part de la solució: “ens hem de posar les ulleres de veure com una família”.
Frederic Udina, president del Consell Rector d’Ivàlua, va explicar que “avaluar és definir objectius, fer el disseny i l’evolució del projecte”, i en el cas de l’Activa’t, es tracta del primer cas del tercer sector al país que es fa amb una avaluació experimental.
Marc Simón, director corporatiu de l’Àrea Social de la Fundació “la Caixa”, va parlar de l’enfoc multidisciplinar perquè el trastorn mental pot afectar tothom, i només pot ser abordat amb perspectiva de treball conjunt.
Edgar Vinyals, president de la Federació Veus, va destacar que l’Activa’t aposta per un model
sociobiopsicocultural, aspectes que determinen la capacitat de les persones per recuperar-se, des de la vessant col·laborativa, que farà més just i equitatiu el servei de salut mental públic. I va afegir que l’Activa’t aposta per experiències personals i informació per construir autonomia i esperança.
Finalment, Israel Molinero, president de la Federació Salut Mental Catalunya, va afirmar que “l’Activa’t pot ser una brúixola del que cal fer en el futur en salut mental” i que “no imaginem un futur sense aquest programa”.