Coincidint amb la finalització del curs escolar 2021-2022, Plena Inclusió, representant nacional de les persones amb discapacitat intel·lectual del desenvolupament, ha reivindicat el Govern i les CCAA compleixen amb la Disposició Addicional 4a de la LOMLOE que ha de posar en marxa les mesures per promoure l’educació inclusiva, i que encara no s’apliquen dos anys després de la seva entrada en vigor.
“No ens podem continuar permetent oblidar-nos de canvis tan necessaris com lʻextensió de lʻeducació inclusiva a tots els racons dʻaquest país”, argumenta Carmen Laucirica, presidenta de Plena inclusió Espanya. Aquesta confederació, que sempre ha defensat una transició ordenada a un model on els centres d’educació especial han de tenir un paper fonamental, recorda que l’Estratègia Espanyola sobre Discapacitat, aprovada recentment pel Govern de Pedro Sánchez, subratlla la urgència de l’aplicació d’una educació inclusiva acompanyada dels mitjans necessaris per al desenvolupament.
D’altra banda, Plena Inclusió insisteix que en garantir els mitjans i els recursos perquè es doni una educació veritablement inclusiva, Espanya estaria complint amb la Convenció de l’ONU sobre Drets de les Persones amb Discapacitat. En aquest tractat internacional s’exigeix als Estats signants “que garanteixin l’accés de tot l’alumnat a les mateixes oportunitats per a la seva presència, participació i progrés al llarg del seu projecte educatiu”.
Plena Inclusió porta anys lluitant perquè les administracions públiques impulsin l’educació inclusiva. També reclama que es creïn les condicions suficients per estendre estratègies de prevenció i abordatge de situacions de discriminació i assetjament a l’àmbit educatiu per motiu de discapacitat, o de qualsevol altre. Aquesta reivindicació s’amplia respecte a l’exigència de regular la formació professional, de manera que estiguin disponibles totes les mesures, els recursos i els productes de suport necessaris per a l’alumnat, independentment de quines siguin les seves necessitats educatives.