Dissabte, 18 gener 2025
IniciTERCER SECTOR SOCIALPel 78,5% de les persones treballadores en el sector social ...

Pel 78,5% de les persones treballadores en el sector social predomina guanyar subvencions sobre l’interès de les persones ateses

Segons l'enquesta “Situació del Sector Social” realitzada pel Sector Social d'Ensenyament la Confederació General de Treballadors (CGT)

treballadores en el sector social
La majoria de les persones treballadores al sector social són dones // Foto: Arxiu

El Sector Social d’Ensenyament de la Confederació General de Treballadors (CGT) ha presentat l’informe “Situació del Sector Social 2023”, que a través d’una enquesta sobre una mostra de 861 persones vol donar veu a les treballadores i obtenir informació sobre la situació del sector social a Catalunya. L’enquesta es va realitzar del 28 d’abril del 2023 al 2 de juny del 2023 via online.

Com a resum de tota la informació obtinguda, s’han obtingut algunes dades que mostren la situació en aquest àmbit del sector social a Catalunya. Una de les dades més sorprenents és la percepció de les persones treballadores en un 78,5% que guanyar subvencions predomina sobre l’interès de les persones ateses.

Una altra rellevant a l’enquesta és que el sector social és un sector feminitzat, el 74,5% de les persones enquestades són dones.

-PUBLICITAT-

L’informe també mostra que encara hi ha treball a fer en relació a augmentar el coneixement dels drets per part de les treballadores i elevar la representació de les treballadores a les entitats.

A més, s’ha de poder reivindicar: el 61,6% no ho ha fet per responsabilitat cap a les persones ateses i el 37,4% sent que hi ha conseqüències al lloc de feina pel fet de fer-ho.

D’altra banda, l’informe denuncia que estem a un sector on el nivell d’irregularitats és molt alt, el 80,4% ha vist irregularitats relacionades amb els contractes, els sous, els horaris, les categories laborals, desviacions de diners, accions irregulars relacionades amb l’ètica i la mala praxi, assetjament o pressió, mala gestió dels recursos, entre altres.

En aquest sentit el 89,1% no viu bé amb el seu salari i el 93,7% coincideix en que les condicions laborals afecten negativament a l’atenció.

Sobretot les treballadores han patit o pateixen manca de recursos i de personal, alt volum de feina i ritme alt, ansietat (72,5%), desmotivació, burn out (47,6%) , estrès (82,7%), baixes mèdiques derivades de la feina (61,6%), agressions o amences (64,3%), manca de conciliació, riscos, afectacions de salut, etc.

La vocació, en un 68,9% dels casos, ha estat una excusa a les diferents demandes realitzades.

Respecte a com millorarien, el 93% de les persones enquestades ha indicat que amb un augment salarial, junt amb altres beneficis emocionals com el sentir-se valorada, el teletreball, la millora horària o amb recursos de protecció, situacions que el 76% veu viable.

Les respostes de l’enquesta també mostren que el 77% de les persones treballadores s’ha plantejat abandonar el sector, la majoria pel sou (53%), per la precarietat (33,2%), i per la salut/perill (58,8%).

Per acabar, un 99,4% de les persones enquestadees creu que se les hauria de tenir en compte pel seu coneixement, i haurien de ser escoltades a tots els nivells.

Per totes aquestes dades, des de el sindicat es reivindica un canvi perquè millorin les condicions laborals, es respectin els drets de les persones treballadores en el sector social a Catalunya i es vetlli pel seu benestar. 

Reclamen fer un seguiment real de les partides econòmiques i no permetre l’enriquiment dins del món social mitjançant subcontractacions que generen diners per algunes persones i precarietat per altres.

Per al sindicat els treballadors i treballadores d’aquest sector s’estan empobrint al dedicar-s’hi, atenent des de la precarietat, amb una càrrega emocional diària, unes condicions precàries i nombroses irregularitats.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES