Aquesta setmana s’ha presentat un projecte pioner entre agents de la Policia de la Generalitat de Catalunya (Mossos d’Esquadra), en col·laboració amb l’entitat DINCAT (Federació d’entitats que treballen amb persones amb Discapacitat Intel·lectual de Catalunya), la Fundació Vicki Bernadet i la Fundació Catalana Síndrome de Down, que integra tallers divulgatius de prevenció, formació i una guia per a l’assistència a persones amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament (PDID) en l’àmbit de la seguretat.
Alguns dels àmbits que es tractaran en els tallers són els abusos sexuals, els abusos psicològics, els abusos econòmics, delictes relacionats amb l’ús de les tecnologies i d’altres que puguin patir. També se’ls facilitarà tota la informació i recursos necessaris perquè puguin detectar si estan sent víctimes de delictes d’odi i discriminació.
“Aquest projecte és pioner en l’àmbit policial europeu, i l’objectiu és la prevenció i la detecció d’aquests abusos” va destacar el Portaveu del cos de Mossos d’Esquadra, l’inspector Albert Oliva. Per la seva part, la presidenta de DINCAT, Rosa Cadenas va agrair al Cos de Mossos d’Esquadra haver tirat endavant aquest projecte amb tantes facilitats i quant als abusos a persones amb discapacitat ha ressaltat que: “entre tots hem d’actuar perquè això deixi de passar”.
Quant al motiu pel qual es realitza aquesta iniciativa el Portaveu va indicar que “no treballem per l’estadística, sinó per donar una atenció adequada a les persones amb necessitats específiques”. En aquest sentit va destacar que de les víctimes de violència sexual del 2017 (abusos i agressions sexuals), el 5,2% són persones amb discapacitat. D’aquestes es destaca que el 87% són dones i el 31% són menors d’edat.
La Dolors Torrents, membre de l’observatori de Drets de Dincat, va afegir que en tallers on ha participat afloren abusos i va dir que: “no hi ha dret que ens abusin econòmicament, sexual, psicològicament o físicament. Tots som persones i estem dintre d’una societat inclusiva”.
La presidenta de DINCAT va senyalar que a les persones amb discapacitat els hi costa denunciar els abusos que pateixen, i aquest és un dels sentits del projecte comú. Així va afegir el Portaveu- es pretén que amb els tallers que es faran arreu del territori aproximar la figura policial a aquest col·lectiu.
És per aquest motiu que s’ha desenvolupat una Guia i es realitza formació interna a agents per tal de perfeccionar el servei del Cos a favor d’un sector de la ciutadania molt vulnerable. Es tracta d’aportar a la PG-ME els coneixements i els recursos bàsics per saber identificar i interactuar adequadament amb les PDID de manera que l’actuació policial sigui adaptada a les necessitats de comprensió i comunicació d’aquest col·lectiu. S’encarregarà prioritàriament d’aquesta atenció els Grups d’Atenció a la Víctima, els quals estan especialitzats en col·lectius i víctimes específics o més vulnerables.
D’altra banda es faran tallers específics amb PDID amb la xarxa que ofereix DINCAT, on es tractaran delictes habituals que poden patir i que, pel fet de ser persones amb discapacitat, poden tenir dificultats per comprendre que estan essent víctimes d’un delicte o abús o bé, per prendre la determinació de denunciar-ho.
Aquest projecte inclou la difusió per xarxes socials de vídeos dirigits a les PDID i al seu entorn.