21.5 C
Barcelona
Dimecres, 3 juny 2020

Nou projecte dels Mossos per a prevenir i detectar abusos que poden patir les persones amb discapacitat

Apunta't al nostre Newsletter

Per estar al dia de totes les notícies, anuncis i ofertes especials

També has de llegir...

Cultura commemora els 10 anys de la Llei de la Llengua de Signes Catalana

Nen expressant-se en LSC // Foto: gencat El Departament de Cultura, a través de la Direcció General de...

Un informe del CERMI recull la vulneració dels drets humans de les persones amb discapacitat a Catalunya

L'informe fa referència a la segona activitat de la Guàrdia Urbana // Foto: Ajuntament de Barcelona El Comitè...

Més facilitats de les persones amb discapacitat per accedir als ajuts per pagar el lloguer

La COVID-19 està afectant també al pagament dels lloguers d'habitatges // Foto: Wikimedia Commons La Generalitat de Catalunya...

COCARMI preocupat perquè es pugui retallar la dotació d’atenció a persones amb discapacitat

Una persona amb discapacitat pujant a un taxi adaptat // Foto: Arxiu El president del Comitè Català de...

mossos projecte abusos persones discapacitat
Intervenció de Rosa Cadenas (dreta) durant la presentació del projecte // Foto: DINCAT

Aquesta setmana s’ha presentat un projecte pioner entre agents de la Policia de la Generalitat de Catalunya (Mossos d’Esquadra), en col·laboració amb l’entitat DINCAT (Federació d’entitats que treballen amb persones amb Discapacitat Intel·lectual de Catalunya), la Fundació Vicki Bernadet i la Fundació Catalana Síndrome de Down, que integra tallers divulgatius de prevenció, formació i una guia per a l’assistència a persones amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament (PDID) en l’àmbit de la seguretat.

Alguns dels àmbits que es tractaran en els tallers són els abusos sexuals, els abusos psicològics, els abusos econòmics, delictes relacionats amb l’ús de les tecnologies i d’altres que puguin patir. També se’ls facilitarà tota la informació i recursos necessaris perquè puguin detectar si estan sent víctimes de delictes d’odi i discriminació.

“Aquest projecte és pioner en l’àmbit policial europeu, i l’objectiu és la prevenció i la detecció d’aquests abusos” va destacar el Portaveu del cos de Mossos d’Esquadra, l’inspector Albert OlivaPer la seva part, la presidenta de DINCAT, Rosa Cadenas va agrair al Cos de Mossos d’Esquadra haver tirat endavant aquest projecte amb tantes facilitats i quant als abusos a persones amb discapacitat ha ressaltat que: “entre tots hem d’actuar perquè això deixi de passar”.

Quant al motiu pel qual es realitza aquesta iniciativa el Portaveu va indicar que “no treballem per l’estadística, sinó per donar una atenció adequada a les persones amb necessitats específiques”. En aquest sentit va destacar que de les víctimes de violència sexual del 2017 (abusos i agressions sexuals), el 5,2% són persones amb discapacitat. D’aquestes es destaca que el 87% són dones i el 31% són menors d’edat.

La Dolors Torrents, membre de l’observatori de Drets de Dincat, va afegir que en tallers on ha participat afloren abusos i va dir que: “no hi ha dret que ens abusin econòmicament, sexual, psicològicament o físicament. Tots som persones i estem dintre d’una societat inclusiva”.

La presidenta de DINCAT va senyalar que a les persones amb discapacitat els hi costa denunciar els abusos que pateixen, i aquest és un dels sentits del projecte comú. Així va afegir el Portaveu- es pretén que amb els tallers que es faran arreu del territori aproximar la figura policial a aquest col·lectiu.

És per aquest motiu que s’ha desenvolupat una Guia i es realitza formació interna a agents per tal de perfeccionar el servei del Cos a favor d’un sector de la ciutadania molt vulnerable. Es tracta d’aportar a la PG-ME els coneixements i els recursos bàsics per saber identificar i interactuar adequadament amb les PDID de manera que l’actuació policial sigui adaptada a les necessitats de comprensió i comunicació d’aquest col·lectiu. S’encarregarà prioritàriament d’aquesta atenció els Grups d’Atenció a la Víctima, els quals estan especialitzats en col·lectius i víctimes específics o més vulnerables.

D’altra banda es faran tallers específics amb PDID amb la xarxa que ofereix DINCAT, on es tractaran delictes habituals que poden patir i que, pel fet de ser persones amb discapacitat, poden tenir dificultats per comprendre que estan essent víctimes d’un delicte o abús o bé, per prendre la determinació de denunciar-ho.

Aquest projecte inclou la difusió per xarxes socials de vídeos dirigits a les PDID i al seu entorn.

- Advertisement -

Articles relacionats

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat -

Últimes notícies

Cultura commemora els 10 anys de la Llei de la Llengua de Signes Catalana

Nen expressant-se en LSC // Foto: gencat El Departament de Cultura, a través de la Direcció General de...

Un estudi identifica dues noves molècules amb potencial terapèutic contra l’Alzheimer

Investigadors de l’IDIBAPS han participat en un estudi interdisciplinari de la UB que ha identificat dues molècules...

Google crea una App per millorar l’accessibilitat de les persones amb discapacitat cognitiva

L'App permet posar accessos directes amb pictogrames a la pàgina principal // Foto: Google Google ha llançat una...

Barcelona edita un guia per reobrir els serveis de forma accessible i segura

Accessibilitat // Foto: Pixabay L’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD) de Barcelona ha editat una guia breu...

El Govern elimina diverses causes mèdiques d’exclusió per accedir a la funció pública

La mesura també afecta al cos de bombers, encara que amb excepcions // Foto: Arxiu El Govern va...