Dimarts, 22 abril 2025
IniciINCLUSIÓ SOCIALNomés el 14% dels escolars amb TEA queden amb amics fora de...

Només el 14% dels escolars amb TEA queden amb amics fora de l’escola

Quasi la meitat passen el pati sols, segons ha apuntat Ruth Vidriales, directora tècnica d’Autisme Espanya

ruth vidriales autisme espanya escolars amb tea
Ruth Vidriales durant la conferència // Foto: Servimedia

Només el 14% dels escolars amb TEA (Trastorn de l’Espectre de l’Autisme fan activitats de lleure amb companys no relacionats amb el centre educatiu. Així ho va apuntar aquest dijous la directora tècnica d’Autisme Espanya, Ruth Vidriales, a la 5a conferència sobre autisme i educació celebrada a la seu del Ministeri d’Educació i Formació Professional a Madrid.

Segons l’experta, “la major part de la participació dels alumnes amb TEA es duu a terme en activitats promogudes pel mateix centre”, com ara excursions o festes escolars. En aquests casos, la participació és “gairebé semblant a la de l’alumnat general”, amb un 86% i un 77%, respectivament.

La situació canvia quan es tracta d’“activitats de lleure que depenen de relacions socials significatives”, va explicar, com anar a aniversari o quedar amb amics fora de classe. Només un 14% dels alumnes amb TEA tenen aquest tipus d’oci, va recalcar Vidriales.

Aquestes dades provenen de l’estudi sobre la situació de l’alumnat amb TEA a Espanya elaborat per la federació, i fan referència al curs 2020-0221.

Realitzada a partir de les respostes de 229 alumnes amb TEA (263 nois i 36 noies), 442 familiars (88 homes i 354 dones) i 471 professionals de l’educació de centres ordinaris (públics i privats) i d’educació especial, la investigació assenyala a més que gairebé la meitat d’aquests alumnes (un 43%) passen l’esbarjo sols. “Una altra dada preocupant” és, segons Vidriales, que el 40% no fan treballs en grup.

A parer seu, “més enllà de la part purament acadèmica i que compta per a l’avaluació, s’està privant molts alumnes d’importants aprenentatges socials”. En aquest sentit, ha defensat que “s’ha de fer més per fomentar la participació social” d’aquests alumnes i ha advertit de l’error que implica “atribuir l’aïllament que pateixen una manca d’interès o la seva predisposició”.

Assetjament escolar

Gairebé un 12% dels alumnes amb TEA reporta casos confirmats de ‘bullyng’, per la qual cosa la probabilitat de patir aquest maltractament resulta entre 2 i 4 vegades més gran per a aquest grup en comparació amb la població estudiantil general.

D’altra banda, un 33,5% dels enquestats afirmen que no saben si pateixen assetjament escolar o no. “No són capaços d’identificar si els seus companys els insulten, en parlen malament o els aïllen”. Aquesta dificultat per identificar l’assetjament “resulta més acusada entre les noies”, va afegir Vidriales.

Augment

La investigació revela que l’alumnat diagnosticat amb TEA s’ha incrementat més d’un 200% en la darrera dècada. El curs 2020-2021, hi havia més de 60.000 alumnes, la majoria en educació ordinària (80%).

Segons Vidriales, les dades indiquen que “cada vegada es diagnostica abans i millor els nens amb TEA”, cosa que “resulta essencial” a l’hora d’iniciar una atenció primerenca i de prestar-los els suports que necessiten.

Tot i això, ha destacat que la majoria estan escolaritzats a Infantil i Primària, “però les xifres baixen a Secundària i gairebé desapareixen en l’educació postobligatòria” (Batxillerat, FP i Universitat).

“Això no vol dir que no existeixin”, va apuntar, però “hem de treballar més per localitzar-los i també analitzar quins suports necessiten i els estan faltant de cara al seu progrés acadèmic”.

Així mateix, Vidriales va subratllar la dificultat més gran a l’hora de detectar el TEA entre les noies, que “han augmentat en menor mesura que els seus companys”. “Possiblement emmascaren millor les característiques del TEA i passen desapercebudes”, va avançar.

Valoració

“La bona notícia és que el 70% dels alumnes amb TEA se senten molt satisfets amb les seves escoles”, encara que “també hi ha un 30% que no ho estan”. “El que més els agrada és l’esbarjo, el menjador, els seus professors i els seus companys”, va prosseguir, “i el que menys, els deures i haver d’estudiar les assignatures. Exactament igual a la resta de companys”, va recalcar.

A més, el 89% de l’alumnat pensa que anar a l’escola oa l’institut els serveix per relacionar-se amb persones de la seva edat i el 74% per aprendre sobre allò que els agrada.

Tot i això, Vidriales va advertir que “continuen existint barreres” en l’accessibilitat dels espais, els continguts acadèmics i els mètodes d’ensenyament i d’avaluació. Entre el 25 i el 40% d’aquests estudiants afirmen que no entenen les preguntes dels exàmens, va dir a tall d’exemple.

L’excés de sorolls i altres estímuls sensorials i la manca de planificació són dificultats apuntades pels alumnes, ha afegit.

Per part seva, els docents han assenyalat la falta de temps per prestar suports i una insuficient preparació específica.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

SERVIMEDIA
SERVIMEDIA
© SERVIMEDIA. Aquesta informació és propietat de Servimedia. Només pot ser difosa pels clients d'aquesta agència de notícies citant Servimedia com a autor o font. Tots els drets reservats. Queda prohibida la distribució i la comunicació pública per tercers mitjançant qualsevol via o suport.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Diari de la Discapacitat
Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.