El Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat (COCARMI), principal plataforma de defensa del col·lectiu a Catalunya, ha donat avui suport a Vicenç Flores, agent de la Guàrdia Urbana expulsat del cos el 2010 després de patir un accident a partir del qual té una discapacitat física.
Antonio Guillén, president de COCARMI, i Flores han lliurat aquest matí a l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i altres responsables de l’Ajuntament, una còpia de les conclusions del dictamen de 2 d’abril del Comitè de Nacions Unides sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat que considera que aquest agent va ser discriminat per la seva situació de discapacitat quan va ser expulsat del cos i no va poder accedir a una segona activitat en aplicar-se-li un reglament, el que regula la segona activitat de la Guàrdia Urbana de Barcelona, que és contrari a la Convenció Internacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat, d’obligat compliment des que va ser ratificada per l’Estat Espanyol el 2008.
Segons el dictamen de l’ONU, el reglament municipal és contrari, entre d’altres, als articles 5, sobre dret a la igualtat i no discriminació de les persones amb discapacitat, i 27 sobre dret al treball, en denegar qualsevol possibilitat de diàleg per buscar els ajustaments raonables necessaris per poder desenvolupar una segona activitat, complementària de la que realitzava, al cos policial en el qual treballava fins al moment de l’accident.
Els reglaments de segona activitat regulen el pas a altres tasques per raons d’edat o de discapacitat en els casos en què l’agent ja no pot desenvolupar les feines habituals del cos. Però tot i que aquest pas està legalment reconegut a la Llei 16/1991 de policies locals, són habituals les situacions en què policies locals (i també mossos d’esquadra i bombers), són apartats del cos o bé sotmesos a situacions de desigualtat respecte la resta de companys.
Per això Vicenç Flores, que actualment presideix l’Associació per a la Integració Laboral de Policies Locals amb Discapacitat, va presentar un recurs contenciós administratiu, que va ser admès parcialment l’any 2012, donant peu a un recurs de l’ajuntament. El cas va arribar al Tribunal Europeu de Drets Humans, que el considerà inadmissible, i a l’ONU a instàncies del Comitè Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat (CERMI).