Segons un informe elaborat per la Fundació Randstad, més de la meitat dels treballadors aturats amb discapacitat (53%) consideren que tenen poques probabilitats de trobar feina. Aquesta dada posa de manifest la difícil realitat laboral a la qual s’enfronten les persones amb discapacitat a Espanya, tot i que la Fundació Randstad porta 20 anys treballant per aconseguir la igualtat d’oportunitats laborals per a aquest col·lectiu.
L’informe, titulat “Motivacions i expectatives sobre el mercat laboral de les persones amb discapacitat”, recull dades preocupants sobre les percepcions i experiències dels aturats amb discapacitat a la recerca de feina. Entre les principals limitacions que perceben, es troben la pròpia discapacitat (41%), l’edat (40%) i la falta d’experiència (29%).
No obstant això, un 47% dels enquestats sí que té una opinió positiva sobre les seves possibilitats de trobar feina. Els factors que els donen confiança són la seva experiència laboral prèvia (46%), la percepció que la seva discapacitat no limita la seva capacitat per treballar (45%) i el suport extern rebut a través de borses de treball i entitats especialitzades (43%).
A l’hora de buscar feina, els aturats amb discapacitat denuncien la presència de prejudicis i biaixos basats en l’edat, el gènere o la discapacitat (73%). A més, consideren que els reclutadors utilitzen massa filtres per seleccionar els currículums (65%) i que els portals d’ocupació no estan adaptats a les diferents discapacitats (58%).
En aquest context, la directora de la Fundació Randstad, María Viver, destaca la importància de “reforçar la pròpia percepció de les persones amb discapacitat desocupades sobre les seves perspectives laborals”. Viver assenyala que aquest factor és clau per evitar que abandonin la recerca de feina i per aconseguir la seva reinserció al mercat laboral.
L’informe també revela que l’atur de llarga durada (més d’un any) afecta el 46% dels aturats amb discapacitat enquestades, sent les persones majors de 45 anys les més afectades (50%).
D’altra banda, el 93% dels enquestats ha tingut experiència laboral prèvia. Més de la meitat d’ells afirma haver treballat en un entorn motivador i amb una cultura empresarial inclusiva, i estar satisfets en termes de reconeixement, valoració i oportunitats de creixement professional.
No obstant això, el 70% dels enquestats considera que la seva formació laboral va ser insuficient i reclama més oportunitats per millorar les seves habilitats laborals. Per nivell d’estudis, la majoria dels aturats enquestades té una formació de nivell mitjà o inferior (68,4%), mentre que un 14,5% té formació professional de grau superior, un 9,3% té estudis universitaris i un 7,8% té estudis de postgrau.
En conclusió, l’informe de la Fundació Randstad posa de manifest la necessitat d’implementar polítiques i accions que fomentin la inclusió laboral de les persones amb discapacitat i combatin els prejudicis i les barreres que aquest col·lectiu encara avui dia troba al mercat de treball.
Secció patrocinada per