Aquest dijous 11 d’abril a les 6 de la tarda la Sala d’actes de l’Hospital Sant Joan de Déu de Manresa acollirà la jornada “Tinc Parkinson, i ara què?”. L’objectiu d’aquesta iniciativa, organitzada per la Fundació Althaia amb el suport de l’Institut Català de la Salut (ICS) Catalunya Central i la Fundació Sant Andreu Salut, és donar visibilitat al Parkinson i conscienciar sobre el seu impacte en els afectats i les seves famílies, coincidint amb el Dia Mundial del Parkinson. L’esdeveniment, obert a tota la població, comptarà amb la participació de professionals de les institucions organitzadores, així com de pacients i familiars que compartiran les seves experiències.
La jornada s’iniciarà amb una ponència a càrrec de la Dra. Anna Mas Vidal, adjunta al Servei de Neurologia d’Althaia, que abordarà diversos aspectes de la malaltia, incloent l’atenció als pacients amb Parkinson i les teràpies no farmacològiques. Seguidament, el Dr. Jordi Mota Barios, director de l’EAP Sant Fruitós de Bages-Navarcles de l’ICS Catalunya Central, oferirà la perspectiva des de l’Atenció Primària.
A continuació, es durà a terme una taula rodona moderada per Manuela Ramos Prada, infermera gestora de casos de malalties neurològiques, en la qual pacients i familiars compartiran les seves vivències. Entre els participants, es comptarà amb Lou Hevly, pacient i autor del llibre “El meu encontre amb el Parkinson”, Toni Ortega Alías, vicepresident del Club Tennis Taula Castellgalí, que parlarà dels beneficis del tennis taula per als afectats, i Carme Archs Esclusa, filla d’un pacient amb Parkinson i cuidadora principal.
També hi haurà representants de l’Associació Catalana per al Parkinson, que explicaran el seu treball d’acompanyament i suport als pacients i les seves famílies, i es discutirà la possibilitat de crear una entitat similar al territori.
El Parkinson, és una malaltia neurodegenerativa freqüent que es manifesta amb tremolor, rigidesa, lentitud en els moviments i inestabilitat postural. No té cura, però es poden aplicar mesures per controlar els símptomes. A Catalunya, hi ha aproximadament 29.152 persones diagnosticades, amb una edat mitjana de 80 anys per a les dones i 77 per als homes, segons dades del Departament de Salut. La malaltia pot aparèixer en edats més joves, tot i que és més comuna a partir dels 65 anys.