El Programa d’Abordatge Integral de Casos de Salut Mental i Addiccions d’Elevada Complexitat, implementat a Catalunya des del 2018, emerge com una resposta crucial al tractament de trastorns d’alta complexitat. Aquest programa, gestionat pel Departament de Salut, posa una èmfasi significativa en la prevenció i detecció precoç entre la població adolescent amb trastorns de salut mental i addiccions. Un dels components clau d’aquest programa són els Equips Comunitaris d’Atenció Intensiva a la Comunitat, coneguts com a Equips guia.
L’Equip guia de Lleida i Pirineu, creat el novembre de 2021 i gestionat per Sant Joan de Déu Terres de Lleida, és un exemple destacat d’aquesta iniciativa. Aquest equip multidisciplinari, format per professionals de les àrees sanitària, social i educativa, ofereix una atenció simultània a fins a 20 joves d’entre 12 i 25 anys, provinents de les regions sanitàries Lleida i Alt Pirineu i Aran.
La intervenció de l’equip es basa en una avaluació integral del pacient, establint un pla terapèutic col·laboratiu entre la persona i la família. Aquest pla se centra en l’atenció comunitària, prioritzant la proximitat i la coordinació multidisciplinària. L’objectiu és proporcionar una assistència integral que abordi les complexitats clíniques, judicials, educatives, ètiques i socials d’aquests casos.
En els darrers dos anys, l’Equip guia de Lleida i Pirineu ha atès 29 usuaris de la Regió Sanitària Lleida i 7 de la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran. Amb una edat mitjana de 17,1 anys, els diagnòstics principals han inclòs trastorns límits de la personalitat i trastorns de conducta. Seixze dels pacients han rebut l’alta, destacant la importància d’aquest model d’intervenció en les edats crítiques de 12 a 25 anys, amb l’objectiu de millorar les perspectives d’aquests casos clínics complexos.
Maria Betriu, psiquiatra i coordinadora de l’Equip guia, destaca la importància de canviar el paradigma en l’atenció a aquests joves, centrant-se en un moment crucial per influir positivament en la seva evolució. A més, la intervenció multidisciplinària ha resultat un repte enriquidor, adaptant-se millor a les necessitats dels usuaris i les seves famílies.
Aquest programa exemplifica el compromís dels departaments i les administracions implicades en l’atenció a persones amb problemes de salut mental i addiccions d’alta complexitat, com es descriu en el Pla de Salut 2021-2025 de Catalunya. La col·laboració interdisciplinària i interdepartamental és fonamental per garantir un abordatge eficaç i integral, i el programa continua sent un pilar essencial en el marc de les estratègies territorials per millorar la salut mental i el benestar de la comunitat.
Aquest programa és molt important i cal dotar-lo de més personal i financiació ja que no pot ser que quan arribis als 25 quedi suspès. L’alta complexitat no te edat. Els cuidadors o acompanyants vitals d’aquestes persones, a més, queden molt al marge de les decissions ja que la persona pot decidir donar permís per informar o no de com va, greu error. Que passa quan la convivència es fa tan difícil que no pot estar a casa? Quina solució donen? el carrer? Tot recau en les families malgrat estar apartades.