Dissabte, 7 setembre 2024
IniciGENT GRANL’envelliment de la població fa necessària una estratègia per a la inclusió...

L’envelliment de la població fa necessària una estratègia per a la inclusió laboral de les persones majors de 50 anys

L’envelliment assoleix un màxim històric a Espanya del 137%

persones grans praticant l'envelliment actiu en una activitat
Persones grans praticant l’envelliment actiu en una activitat // Foto: Ajuntament de Barcelona

El paper crucial de la població sènior en diversos àmbits, com el desenvolupament històric, la justícia social, la competitivitat i sostenibilitat empresarial, i la promoció d’un envelliment actiu i saludable, destaca la importància d’invertir en el talent sènior. A més, abordar les preocupacions específiques dels adults majors de 50 anys en situació d’atur és essencial per crear una societat més inclusiva i garantir el seu benestar integral.

“Algunes mesures com l’elevació de l’edat de jubilació busquen adaptar-se a la realitat demogràfica i preservar els sistemes de benestar social. Tot i això, l’exclusió laboral per edat -que lamentablement encara segueix produint-se- contradiu aquests esforços, limitant la contribució d’una força laboral creixent i que ja suposa el 34% de la població activa”– destaca Francisco Mesonero, director general de la Fundació Adecco.

En primer lloc, el talent sènior és una font inestimable de coneixement i experiència que pot contribuir de manera significativa al desenvolupament econòmic i social. Les habilitats com el pensament crític, la resolució de problemes i les competències de comunicació, adquirides al llarg d’anys d’experiència laboral, fan que aquest grup de persones sigui una força laboral de gran valor. Invertir en la seva integració al mercat laboral no només és just des d’un punt de vista ètic, sinó que també és una decisió estratègica que pot beneficiar empreses i països en general.

La justícia social també esdevé un element clau en aquest context. Les persones sènior han contribuït de manera significativa al desenvolupament de les societats, i és injust relegar-les a la desocupació, especialment quan aquesta situació no és producte de la seva voluntat. Amb la seva experiència, poden oferir una perspectiva única en moments de canvis demogràfics, revolució tecnològica o altres transformacions socials. Reconèixer i valorar la seva contribució passada i present és un acte de justícia i respecte envers aquest segment de la població.

Una força laboral creixent

La competitivitat i sostenibilitat empresarial són altres àmbits crucials en què la inclusió del talent sènior té un impacte positiu. Amb la població activa més gran de 50 anys que ja representa un 34%, és evident que renunciar a aquesta força laboral creixent i dominant suposa un perjudici per la competitivitat de les empreses i la sostenibilitat del país. Aprofitar el potencial del talent sènior no només enriqueix les organitzacions amb una varietat de perspectives, sinó que també contribueix a mantenir un equilibri generacional dins les empreses, afavorint la seva estabilitat i continuïtat.

El concepte d’envelliment actiu i saludable és clau en la consideració del talent sènior. No només es tracta d’una qüestió econòmica, sinó d’un factor crític per promoure la salut mental i física de les persones majors de 50 anys. La desocupació prolongada en aquest grup d’edat pot ser un disparador de problemes de salut mental com la depressió i l’estrès. L’informe #TuEdadEsUnTesoro destaca que el 45% de les persones aturades majors de 55 anys tem no trobar feina i passar directament de la desocupació a la jubilació. Aquests temors inclouen la preocupació per no acumular les cotitzacions necessàries per a una pensió adequada, la falta d’ingressos per cobrir despeses bàsiques i altres preocupacions relacionades amb l’autoestima i la necessitat d’ajudar familiars econòmicament dependents.

En conclusió, invertir en el talent sènior és una decisió estratègica i ètica que beneficia tant les empreses com la societat en el seu conjunt. Reconèixer i valorar les contribucions passades i futures de la població sènior no només promou la justícia social, sinó que també millora la competitivitat i sostenibilitat empresarial, a la vegada que fomenta un envelliment actiu i saludable. La inclusió de les persones majors de 50 anys al mercat laboral no només és una qüestió econòmica, sinó una inversió en el futur sostenible i saludable de les societats.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES