Vaig participar a la XXI Jornada Model Fageda que van ser dos dies coneixent la fàbrica, la seva filosofia, i el seu entorn. M’han dit que espereu un mes per publicar aquest article perquè volen fer públic el nou logo i l’embolcall. El model de l’ecosistema de La Fageda són diverses fundacions sense ànim de lucre, amb una activitat econòmica dinàmica i humana.
Humano planteja que no és una empresa amb els treballadors més intel·ligents ni els més capaços. L’ésser humà no és una mercaderia que produeix. L’empresa no vol tenir les persones més hàbils, que resolen tot i ho controlen tot. La Fageda constata que és positiu tenir límits, que no és igual que vulnerable. Els límits de les persones et porten a dependre d’altres persones, buscar ajuda a les persones amb altres capacitats, i a crear comunitat. La comunitat permet una societat més humana.
Utilitzen la tecnologia –de manera humana– per crear nous llocs de treball. Per exemple, tenen a la fàbrica un braç mecànic que ajuda un treballador a traslladar iogurts d’una banda a l’altra. Aquesta tecnologia senzilla permet que una diversitat de persones pugui fer la feina. Ja no cal ser un home alt i fort, doncs ara dos persones amb diversitat mental poden fer la feina. La tecnologia crea més feina per a persones amb risc d’exclusió.
La filosofia de l’ecosistema de La Fageda ens porta a reconèixer altres intel·ligències, actors, i entorns. Declara que tots som diversos mentals. Per exemple, tracta les vaques amb humanitat i amb una altra intel·ligència. Les vaques estan exposades a música clàssica perquè es relaxin. També tenen un sistema automàtic de munyir. D’aquesta manera les vaques fan cua i decideixen quan ser munyides.
La Fageda també humanitza l’entorn. Això és important perquè la fàbrica està immersa en un parc natural que sempre intenten preservar. Per això la fàbrica l’han fet subterrània. Als anys vuitanta, a l’inici de l’empresa, hi havia vivers per a replantar arbres a la comarca. No va funcionar, però amb la mateixa idea fa deu anys la empresa va començar a fer melmelada. Es van plantar arbres fruiters i els treballadors de La Fageda recollien la fruita i feien melmelada. Aquest any finalment, la producció de melmelades va començar a tenir beneficis.
La Fageda és dinàmica perquè ha canviat molt al llarg de temps. Va començar sent de flors, després viver d’arbres; van començar amb llet, després iogurts, gelat, i melmelades. També ajuden persones a trobar una feina a les empreses ordinàries i tenen uns habitatges perquè puguin viure aquests treballadors.
Han de tenir beneficis sobretot perquè el seu objectiu és ajudar més persones que han estat excloses socialment. Aquests beneficis, però, es regeixen per un sistema d’empresa dinàmic que ajusta la feina a la capacitat canviant de les persones d’ajudar. No és un lloc de treball fix i repetitiu, però és un itinerari de treball que evoluciona. Accepta que les persones van millorant les seves capacitats i que alguns dies se senten més vulnerables.
L’ecosistema de La Fageda és formar una comunitat en que tots s’ajuden. Si algun dia no se senten igual, una altra persona ajuda en la seva feina. Tampoc La Fageda creu en la igualtat: no som tots iguals ni som iguals cada dia. Per això es valora l’equitat i no la igualtat, de les característiques i condicions canviants i particulars de cada treballador. La Fageda em va meravellar. Demostra que es pot construir una empresa humana que demostri allò positiu de la discapacitat.