Dilluns, 5 juny 2023
Dilluns, 5 juny 2023
IniciInclusió LaboralLa taxa d’ocupació de les persones amb discapacitat intel·lectual va caure 2,8...

La taxa d’ocupació de les persones amb discapacitat intel·lectual va caure 2,8 punts durant el 2020

AEDIS publica el V Anàlisi de Dades sobre Ocupació i Discapacitat Intel·lectual

taxa ocupació persones amb discapacitat intel·lectual
La feina es una finestra per a la integració sociolaboral de les persones amb discapacitat intel·lectual // Foto: Arxiu

El col·lectiu de les persones amb discapacitat intel·lectual continua presentant una de les taxes d’activitat i d’ocupació més baixes (28,3% i 17,6%, respectivament durant l’any 2020), segons el V Anàlisi de Dades sobre Ocupació i Discapacitat Intel·lectual elaborat per l’Associació Empresarial per la Discapacitat (AEDIS).

Segons aquest estudi, respecte a l’any anterior, la taxa ha caigut 2 punts, i la taxa d’ocupació 2,8 punts, sent un dels tipus de discapacitats que més han acusat la crisi de la Covid-19 i els seus efectes sobre el mercat de treball.

anunci guies d'arrel

Els Centres Especials de Treball

A Espanya hi ha 2.200 centres especials d’ocupació (CEE) que donen feina a un total de 92.326 persones amb discapacitat, de les quals 42.523 són considerades amb més necessitats de suport (inclou la discapacitat psíquica i física i sensorial de més del 65%).

Aquests centres han registrat un descens de les plantilles del 5,4% el 2020, fet que demostra l’esforç per mantenir l’ocupació dels treballadors amb discapacitat malgrat l’impacte de la crisi sanitària produïda per Covid-19. En concret, s’ha constatat una caiguda d’un 3% als CEE d’iniciativa social i d’un 8,2% als d’iniciativa empresarial.

Les contractacions

El 2020 es van realitzar un total de 248.486 contractacions a persones amb discapacitat, de les quals es van beneficiar 122.932 persones. Més del 61% van subscriure un únic contracte de treball.

Respecte a l’any anterior, el nombre de contractes registrats per al col·lectiu va disminuir en 106.505, que en termes relatius implica un important descens del 30%, similar a l’experimentat pel total de contractes registrats per al conjunt del país atès l’impacte que ha tingut la crisi sanitària en la contractació laboral. Tot i això, la recuperació ja s’està notant durant el 2021, aproximant-se els contractes acumulats del primer semestre a les xifres del 2019 anteriors a la pandèmia.

Pel que fa al tipus de discapacitat reconeguda a les persones contractades, del total de contractes registrats durant 2020, únicament es comptabilitzen com a “específics” per al col·lectiu un 44,53%. Estaríem parlant de 110.654 contractes en què sí que apareix el tipus de discapacitat, on el 61,51% té reconeguda alguna discapacitat física, el 22,68% psíquica, i el 14,88% sensorial.

Secció patrocinada per:

FECETC color logo
https://fecetc.org

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content