La fira “Sí, i millor, Di-Capacitat i Talent” ha tancat amb una xifra d’assistència que supera en un 10% els resultats de l’edició anterior, reforçant així el seu paper com a punt de trobada clau entre empreses que ofereixen llocs de treball i persones amb discapacitat en recerca activa d’ocupació. En els dos dies de durada, la fira va rebre 2.215 persones i va facilitar un total de 2.763 entrevistes laborals.
La Federació de Centres Especials de Treball de Catalunya, organitzadora de l’esdeveniment, va reunir 16 empreses per connectar-les amb persones amb discapacitat interessades a trobar feina. Els participants, entre els quals un 57,84% eren homes, un 41,16% dones i un 1% persones no binàries, es van repartir en diversos grups d’edat, on més de la meitat tenien menys de 30 anys. A més, un 1,3% dels assistents eren emprenedors amb discapacitat.
Josep Maria Solanellas, president de la federació, va expressar la seva satisfacció amb els resultats i va destacar que l’edició actual ha superat les xifres de 2023 en currículums presentats, entrevistes fetes i contractes firmats. “El veritable èxit”, afirmava Solanellas, “és que la fira compleix el seu objectiu primordial: oferir una inclusió laboral a persones amb discapacitat que estan en procés de recerca o de millora d’un lloc de treball”.
En total, les empreses van recollir 740 currículums i van formalitzar 43 contractes durant la fira, amb una oferta inicial de 105 llocs de treball. També es van pujar més d’un centenar de currículums a la plataforma digital del Club de Feina, una eina que ofereix més oportunitats d’ocupació, fins i tot d’empreses que no van poder estar presents per manca d’espai.
La fira, que compta amb suport de Barcelona Activa i la fundació CIES, és també una plataforma de primer contacte amb el món laboral per a joves estudiants d’institut i centres de formació professional, així com per a persones de diferents entitats de suport a persones amb discapacitat.
Un col·lectiu amb dificultats al món laboral
Les dades sobre ocupació i atur del col·lectiu evidencia la necessitat d’una fira específica: la taxa d’ocupació de les persones amb discapacitat era l’any 2022 del 27,8 per cent (del 26,9 per cent el 2021), quan en la població sense discapacitat la taxa s’enfila fins el 68,1 per cent (el 66,3 per cent el 2021), segons el darrer estudi de l’Institut Nacional d’Estadística (INE) sobre l’ocupació del col·lectiu.
L’esdeveniment també contribueix al compliment de la normativa laboral espanyola, com la Ley General de la Discapacidad RDL 1/2013 i la Ley 15/2022 per la igualtat de tracte, que estableix que les empreses de més de 50 treballadors han d’incloure almenys un 2% de persones amb discapacitat en les seves plantilles o, en cas contrari, recórrer a mesures alternatives, com l’adquisició de serveis de Centres Especials de Treball (CET).
A més, la fira avança en els Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides, especialment pel que fa a treball decent i inclusió, i contribueix al compliment de la Llei 11/2018 sobre informació no financera i diversitat, alhora que reforça el capital humà i social de les empreses.
En aquesta edició, van participar empreses destacades com Fundació Adecco, Can Cet, Carrefour, Grífols, Leroy Merlin, i TD Synnex, entre d’altres, amb suport de col·laboradors com La Tavella, que va proporcionar caixes de fruita, i Diswork, responsable del control d’accessos.
Secció patrocinada per