El Govern va presentar ahir una Guia pràctica de recomanacions sobre l’atenció a la diversitat social en emergència. Ho ha fet a una jornada organitzada per l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya, conjuntament amb la Direcció General de Protecció Civil, sobre l’atenció a la diversitat social en emergència.
El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha inaugurat la jornada recalcant en seu discurs que “cal una mirada general, ja que és necessari que tothom se senti atès, considerat i inclòs en una societat, perquè cap part quedi exclosa per la seva diversitat”. “L’atenció a la diversitat social en situacions d’emergència és imprescindible per no deixar ningú enrere”, ha manifestat.
Segons el conseller, “la fortalesa de la guia és que no ha sorgit de quatre experts sinó de la realitat dels operatius.” “O hi ha coneixement de quines són les necessitats concretes o segur que ens equivoquem”, ha afegit. “Aquest treball, fet des de Protecció Civil, els Ajuntaments i totes les entitats és important perquè són la garantia per actuar amb total coneixement”, ha clos.
L’objectiu de la jornada ha estat aportar coneixement als cossos operatius de seguretat i emergències sobre les necessitats específiques de les persones afectades en funció de les seves característiques singulars. També es pretén traslladar, amb testimonis directes i casos pràctics, la necessitat d’adaptar la resposta d’emergències a la diversitat social. Durant la jornada s’han explicat casos pràctics amb el testimoni de persones grans i demostracions d’alguns col·lectius que hi han participat, com ara el gos pigall de la Fundación ONCE.
Després de la benvinguda de la directora de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya, Marta Roca, la jornada s’ha estructurat en quatre ponències a càrrec de representants d’alguns dels àmbits de diversitat social tractats dins la guia (persones amb discapacitat, diversitat religiosa i cultural, salut mental i persones grans).
Lourdes González i Natalí González, representants de la Fundació ONCE han explicat les múltiples barreres a les quals s’enfronten les persones amb discapacitat en una situació d’emergència, així com la necessitat de fer accessibles els sistemes d’alerta i les infraestructures d’emergència.
Guia de recomanacions
La Guia pràctica de recomanacions ha estat creada per la Direcció General de Protecció Civil i inclou un formulari de detecció de necessitats pensat pels operatius d’emergències.
Aquesta guia constitueix un recull de pautes per adaptar les actuacions dels intervinents en situació d’emergència a les necessitats de diferents col·lectius de la nostra societat. S’inicia amb el decàleg que ha d’inspirar les actuacions dels intervinents i dels equips de protecció civil, continua amb les pautes de cada col·lectiu i finalitza amb un formulari de detecció de vulnerabilitat i necessitats.
Els sis àmbits de diversitat social a la guia són: discapacitat, diversitat religiosa, infants i joves, vulnerabilitat social, persones grans i salut mental.