Amb l’arribada del Dia Mundial de l’Audició, que se celebra el proper 3 de març, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha encès els focus sobre la importància de la cura de les orelles i l’audició amb la campanya titulada “Canviar la mentalitat: fem de la cura de les orelles i l’audició una realitat per a tothom”. Aquesta iniciativa, que compta amb la participació activa de la Federació d’Associacions d’Implantats Coclears d’Espanya (Federació AICE), té com a objectiu principal desterrar els conceptes erronis que envolten la pèrdua auditiva, que sovint estigmatitzen i són malinterpretats tant pel públic en general com pels professionals de la salut primària.
La Dra. Bente Mikkelsen, directora del Departament de Malalties No Transmissibles de l’OMS, fa ressò de la magnitud del problema afirmant que més de 400 milions de persones amb pèrdua auditiva podrien beneficiar-se de l’ús de dispositius auditius, però lamentablement menys del 20% d’aquestes necessitats estan cobertes. Aquesta situació no només representa un desafiament de salut pública mundial, sinó que també té un impacte econòmic significatiu, amb un cost estimat de més d’un bilió de dòlars anuals.
Enfrontant-se a aquests reptes, la Federació AICE ressalta dues àrees crítiques en l’atenció de l’oïda i l’audició. En primer lloc, destaca la manca de capacitat del Sistema Nacional de Salut per proporcionar atenció integrada al llarg de la vida de les persones. En aquest sentit, l’organització advoca per una inversió major per aconseguir un diagnòstic precoç i circuits d’atenció integral, incloent la implementació de cribratges auditiu en adults a partir dels 55 anys, com es mostra a la campanya Ser Oïda.
El segon desafiament identificat està relacionat amb la necessitat de desmuntar els mites i percepcions errònies sobre la pèrdua auditiva. La Dra. Shelly Chadha, directora tècnica d’atenció de l’oïda i l’audició a l’OMS, subratlla que aquests prejudicis sovint impedeixen que les persones afectades busquin els serveis necessaris, fins i tot quan aquests estan disponibles. Així, la Federació AICE porta a terme campanyes de sensibilització i conscienciació per abordar aquest estigma i promoure l’accés als serveis adequats.
Una de les preocupacions expressades és la relativa a la derivació dels possibles candidats a l’implant coclear. Malgrat la disponibilitat d’aquesta tecnologia, encara hi ha professionals sanitaris d’atenció primària que no remeten els pacients, presumiblement per la creença errònia que no en podrien beneficiar-se. Això és alarmant, especialment considerant que només el 6% dels possibles candidats arriben als serveis especialitzats i reben l’implant.
Joan Zamora, president de la Federació AICE, posa de manifest la necessitat urgent d’assegurar un accés equitatiu a l’oïda i l’audició. A Espanya, més de 1.230.000 persones pateixen pèrdua auditiva de diversa naturalesa, amb només una fracció molt petita d’aquestes que són usuàries d’implants coclears. A més, quan es realitza la implantació, el cost del manteniment recau sovint en les famílies, ja que no existeix una prestació uniforme de per vida.
Per abordar aquestes qüestions, la Federació AICE treballa de la mà de les administracions públiques i altres actors per fomentar la sensibilització i la conscienciació, així com per millorar l’accés als serveis i reduir l’estigma relacionat amb la pèrdua auditiva. Aquestes iniciatives es tradueixen en accions concretes, com la il·luminació en vermell de monuments emblemàtics a tot el territori espanyol i la difusió de cartelleria informativa en diverses ciutats i municipis.
A més, la col·laboració amb empreses de transports permet amplificar el missatge mitjançant espots publicitaris en diferents ciutats. Tot això, sumat a la pressió constant sobre els governs per integrar l’atenció de l’oïda i l’audició a la salut primària, evidencia l’engagement de la Federació AICE en la lluita per millorar la qualitat de vida de les persones amb pèrdua auditiva i promoure una societat més inclusiva i sensible a les seves necessitats.