23.5 C
Barcelona
Dijous, 28maig 2020
Inici El blog

Maite Ruiz: “La LADD està formada per persones interessades en la defensa dels drets”

1
Maite Ruiz presidenta LADD
Maite Ruiz, presidenta de LADD // Foto: Associació LADD

Hem volgut parlar en aquesta entrevista amb Maite Ruiz, fundadora i presidenta de l’Associació LADD, que deixa clar que parla en nom de tot l’equip, encara que ens explica quina és la seva relació personal amb la discapacitat i com va néixer el projecte.

Quin és el significat de les sigles LADD?

L’associació en defensa dels drets de les persones amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament.

Com va néixer LADD?

La Ladd es va crear l’any 2015 per un grup de 15 persones familiars i professionals preocupats pels problemes de retallades i de retrocés en el model d’integració, respecte als drets més bàsics de les persones amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament.

Qui forma part de la LADD?

La LADD està constituïda per persones amb discapacitat intel·lectual, famílies i professionals preocupats per la defensa dels drets de les persones amb discapacitat intel·lectual. El nostre marc és la Convenció de drets de les persones amb discapacitat de l´ONU: recull els drets i llibertats fonamentals de les persones que tenen una discapacitat. L’objectiu és que es respectin aquest drets i llibertats.

Qui pot formar part de LADD i de quina manera ho pot fer?

Pot ser soci de la LADD qualsevol persona interessada en la defensa de drets. Tots som voluntaris i no depenem d’ajuts públics, som totalment independents. LA LADD té una pàgina web amb tota la informació dels projectes que estem fent i també per associar-te.

Quantes maneres hi ha de poder col·laborar amb vosaltres?

Pots ser soci/a per una quota anual de 25€ si es individual o de 50€ si és familiar (amb tantes persones a la família com vulgueu!). Per altre part també pots col·laborar participant en algun grup de treball en funció dels teus interessos o coneixements.

Quina relació tens amb la discapacitat?

Sóc mare d’una persona amb discapacitat, l’Albert que té 38 anys i que poc a poc va aconseguint els seus somnis! Treballa, fa esport, té molts amics, participa en una entitat de lleure…. En aquest moments, està iniciant un procés de vida independent per tal de viure fora de casa amb la seva parella i inclòs a la societat amb els suports que necessiti.

Per altre part a nivell laboral estic jubilada, soc psicòloga i durant més de 35 anys he treballat al sector de la discapacitat en diferents serveis. Això m’ha ofert la possibilitat de conèixer moltes persones amb discapacitat, famílies i entitats.

Què us cal a dia d’avui?

En aquest moment necessitem adhesions a la LADD per tal de tenir més força i més poder de reivindicació. Ara mateix estem començant una campanya de captació de socis amb l’objectiu d’ampliar la massa social. És una primícia, però des de la web ja us podeu començar a associar.

Quin és el lema de LADD?

Som un equip. Sortim a guanyar drets. Des de sempre, la força de les famílies ha estat un motor de canvi.

Com creieu que us afectarà la crisi del Covid 19?

Nosaltres seguirem en la nostra línia de defensa de drets . El que caldrà serà esta pendents de com ha impactat i com influirà aquesta gran crisi en les persones amb discapacitat a tots els nivells : educatiu, formatiu, laboral, habitatge…son moments molt difícils i desconeixem quines seran les conseqüències, però des de la LADD seguirem treballant per defensar el seus dret

Mireia Guilera

Barcelona llança un pla de xoc en salut mental per combatre els efectes de la Covid-19

0
persones en una reunió

L’Ajuntament de Barcelona posarà en marxa un pla de xoc en salut mental per fer front els efectes que pugui generar la Covid-19 a nivell emocional entre la ciutadania, un reforç important que es farà de la mà de les entitats que integren la Taula de Salut Mental de la ciutat i d’altres especialitzades en l’acompanyament i el suport psicològic. El pla està dotat amb 1,5 milions d’euros extraordinaris, un increment del 234% respecte als 640.000 euros que ja estava previst destinar aquest any als diferents programes municipals de salut mental que funcionen a Barcelona.

El pla de xoc anirà destinat principalment a infants i adolescents, persones cuidadores, persones grans i persones amb problemes de salut mental, col·lectius que han estat identificats com els que han patit més els efectes de la crisi sanitària i el confinament. El pla de xoc inclou diferents projectes que estaran actius entre els propers mesos de juny i juliol, com per exemple són:

– Posada en marxa d’un centre d’activitats en línia d’aprenentatge i suport per afavorir la resiliència i el benestar emocional, que oferirà eines per afrontar dificultats en els temps de la Covid-19.

– Un programa de suport i assessorament en salut mental als i les professionals socials i d’entitats

– La posada en marxa d’un telèfon adreçat a la infància i les famílies.

– Suport a les entitats que treballen en l’àmbit de la inserció sociolaboral de les persones amb problemes de salut mental.

L’Ajuntament de Barcelona està realitzant un seguiment setmanal de l’estat emocional de les persones de la ciutat, que apunta a que els efectes sobre la salut mental de les persones es perllongaran durant força temps. Concretament reflexen que el 49% de la població assegura que el confinament està essent molt o bastant dur, mentre que fins el 86% es declara molt o bastant preocupat per la situació que s’està vivint.

Això es confirma de la mà tant del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya (COPC) com el Telèfon de l’Esperança, que en aquest context han rebut gairebé 10.000 trucades  –el 72% protagonitzades per dones i el 58% amb edats entre els 49 i els 69 anys.

Entre els sentiments més destacats expressats per la població es troba la por i l’angoixa a un possible contagi i les implicacions que això podria tenir per a la persona i el seu entorn més immediat; un increment de les situacions de sobrecàrrega de les persones cuidadores; un fort impacte emocional per la mort i el dol en un context en què el comiat dels éssers estimats morts no s’ha pogut fer en condicions de normalitat; així com un agreujament de les sensacions d’aïllament i soledat especialment en la gent gran, entre d’altres. 

Un assaig clínic accelera la recerca de nous tractaments en malalties neurodegeneratives

0
tubs assaig
La investigació en el camp genètic està obrin portes a possibles tractaments // Foto: Federació ASEM
tubs assaig clínic
L’assaig pot accelerar les vies per trobar possibles tractaments // Foto: Federació ASEM

Un assaig clínic per a l’esclerosi múltiple ha implantat amb èxit un nou tipus de metodologia que permet estudiar múltiples fàrmacs alhora. Encara que cap dels tres medicaments assajats no ha resultat ser eficaç, la recerca, en què ha participat la UOC i que s’ha publicat a Lancet Neurology, ha demostrat per primera vegada que aquesta estratègia d’assaig és viable en neurologia i que es pot aplicar per a accelerar la recerca de nous tractaments per a l’esclerosi múltiple i altres malalties neurodegeneratives.

Perquè aquesta estratègia funcioni, cal que en l’assaig participi un nombre molt elevat de pacients. Es tracta d’un repte logístic i econòmic, i de moment no s’havia aplicat mai a l’àmbit de les malalties neurodegeneratives.

Concretament en aquest assaig han participat 445 voluntaris, i tenia com a objectiu comprovar si els tres fàrmacs, administrats cadascun a un grup diferent de pacients, podien ser eficaços contra una de les formes més greus de la malaltia.

Així doncs, tot i que els resultats d’aquest assaig ha estat negatius en els tres fàrmacs que s’estaven provant, la nova metodologia aplicada obre les portes a accelerar la recerca per obtenir respostes més aviat, amb lo que es podrien trobar tractament eficaços per aquests tipus de malalties neurodegeneratives en menys temps.

Maravillas Rojo: “Aquesta crisi ha posat de relleu la importància de la vida i les persones”

0
entrevista maravillas rojo presidenta abacus cooperativa
L’espai #reflexionsdefutur ha entrevistat a Maravillas Rojo // Foto: Taula Tercer Sector

A partir de la crisi sanitària, econòmica i social generada per la COVID-19 estan sorgint moltes preguntes i dubtes sobre l’impacte de la pandèmia, sobretot en l’àmbit social i en especial en les persones més vulnerables.

En aquest context, la Taula del Tercer Sector llança #reflexionsdefutur, un projecte que vol donar a conèixer l’anàlisi, les idees i les reflexions que fan persones expertes i de referència en diversos àmbits i que poden aportar una mirada constructiva i inspiradora.

En aquest cas #reflexionsdefutur entrevista a Maravillas Rojo, una persona que havia estat regidora de l’Ajuntament de Barcelona, presidenta de Barcelona Activa i que ara exerceix de presidenta d’ABACUS Cooperativa.

Cicle de webinars d’ECOM sobre el dret a l’habitatge i el dret a viure en comunitat

0
home i dona mirant per la finestra d'un habitatge
L'accés a l'habitatge és fonamental per poder tenir una vida independent // Foto: Imatge cedida per l'Ajuntament de Lleida
cicle webinars ecom dret habitatge vida en comunitat
L’accés a l’habitatge és fonamental per poder tenir una vida independent // Foto: Ajuntament de Lleida

ECOM iniciarà al mes de juny un cicle de webinars per capacitar i empoderar les persones amb discapacitat física en el dret a l’habitatge i el dret a viure a la comunitat.

Aquestes conferències en línia són una adaptació telemàtica -forçada pel context actual- dels tallers amb la mateixa temàtica que l’entitat tenia previst realitzar presencialment a Lleida, Girona i Tarragona aquest 2020.

El primer webinar tindrà lloc el proper de 4 de juny, en horari de 16 a 18 hores, i se centrarà en informar les persones amb discapacitat física participants sobre les diverses mesures que les administracions públiques estan posant en marxa per pal·liar els efectes de la COVID-19 en matèria d’habitatge, així com sobre els tràmits que cal fer per sol·licitar-les. Les inscripcions ja estan obertes, en aquest enllaç

En els posteriors webinars d’aquest cicle, – amb dates encara per concretar- es tractaran temes com el ‘cohousing’ i el cooperativisme en cessió d’ús relacionat amb les cures, com a noves fórmules de tinença d’habitatge; l’assistència personal com a eina imprescindible per garantir el dret a viure a la comunitat; els serveis i les ajudes per a l’adaptació dels edificis i els interiors dels habitatges ;l’accessibilitat a les comunitats de veïns i els recursos sobre mediació; les adaptacions funcionals a les activitats de la vida quotidiana; i l’emergència de l’habitatge i la pobresa energètica.

El cicle es tancarà amb una sessió on es posaran en comú les estratègies d’ECOM i les aliances en la defensa del dret a l’habitatge, i es compartiran les valoracions i la proposta de pla d’acció per a la promoció i la defensa del dret a l’habitatge accessible i assequible de manera participativa. 

El cicle de webinars té un doble objectiu. Per una banda, donar eines i apropar els recursos existents a les persones amb discapacitat física per empoderar-les i fer-les part activa en la construcció del seu propi projecte de vida independent en la comunitat. I, per altra banda, també, que es tingui en compte la discapacitat en la defensa col·lectiva del dret a l’habitatge assequible i accessible.

Aquest cicle, que s’emmarca en el projecte “Acompanya’m”, compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya, per part del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies amb càrrec a l’assignació del 0,7% d’IRPF, que també cofinança el projecte Ciutat Viva de l’Ajuntament de Barcelona. 

Un tractament esperançador per a persones amb lesions cerebrals i medul·lars

0
persona en cadira de rodes a la platja
tractament lesions cerebrals i medul·lars
Persona en cadira de rodes a la platja //  Foto: LonelyTaws/ Pixabay

Sabies que, segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), 60 milions de persones pateixen cada any lesions traumàtiques del cervell o la medul·la espinal?

Encara que totes i tots podem patir un accident que danyi el nostre cervell o la nostra medul·la, les persones d’edat avançada són les que tenen més risc de patir algun tipus de cop o caiguda. D’altra banda, entre els més joves, les causes més freqüents d’aquesta mena de lesions són els accidents de trànsit o les activitats esportives.

Un tractament prometedor

Un equip de científics internacionals, provinents de cinc països diferents, ha trobat un nou tractament per a reduir o fins i tot detenir la inflamació (edema) produïda en el sistema nerviós central, després d’haver patit una lesió d’aquest tipus. El tractament podria ajudar a evitar altres tipus de danys neurològics a llarg termini, beneficiant cada any, fins a 75 milions de persones a tot el món. Actualment, les persones amb edemes en el SNC són tractades a través d’un coma induït o sotmeses a cirurgies de risc.

Els investigadors d’aquest tractament innovador, van utilitzar un fàrmac antipsicòtic ja autoritzat, la trifluoperazina (TFP), amb l’objectiu d’alterar el comportament de les aquaporinas, que són uns petits porus situats en els canals d’aigua de les cèl·lules. En rates lesionades, es va observar com la trifluoperazona servia perquè aquestes recuperessin el moviment i la sensibilitat de la zona inflamada, solament en dues setmanes. En el grup control, és a dir, en les rates no tractades, l’afectació motora i sensorial va perdurar fins i tot sis setmanes després de la lesió.

Una part molt positiva de tot això és que ja es disposa de la llicència per a utilitzar la trifluoperazina en humans, per la qual cosa aquest nou tractament podria implementar-se en un futur, esperem que no gaire llunyà, per a tractar aquest tipus de lesions.

El doctor Zubair Ahmed, de l’Institut d’Inflamació i Envelliment de la Universitat de Birmingham, opina que aquest tractament suposa un gran avanç respecte a les teràpies actuals, únicament centrades a tractar els símptomes d’aquesta mena de lesions. Aquest nou tractament, en canvi, suposaria una manera de prevenir dèficits neurològics que succeeixen arran de l’edema o de la inflamació del SNC.

Laura Ruiz – Article publicat a Capaç i Vàlida

Por, desprotecció i incertesa laboral

0
dona en cadira de rodes davant un ordinador
El dret al treball és un dret fonamental per a les persones amb discapacitat // Foto: ADFO
opinio por desprotecció incertesa laboral
El dret al treball és un dret fonamental per a les persones amb discapacitat // Foto: ADFO

Aquesta crisis sanitària ens ha canviat tot. Un nou model de treball i costums. El que ningú ens ha preparat i ensinistrat per aquesta nova situació.

Com a les residències de gent gran, mereixem un tracte i tacte especial. Som com qualsevol persona que viu a la societat, però ens estan deixant de costat. Veig que no existeix ni menció a nosaltres per una nova inserció laboral. Ni preparació ni consciència. Aquesta incertesa ens genera por, desconfiança i un neguit pel que pot passar amb nosaltres. Estem exclosos, ignorats, deixats i desemparats.

Necessitem propostes, respostes, planificacions i una inserció laboral per no estar fora de la societat. Si no es compta amb nosaltres ni es fa res, els CETS, les entitats i els col·lectius socials com les persones vulnerables, acabarem en perill d’extinció.

Faig una crida als ajuntaments, administracions, govern, que facin un esforç per contar em nosaltres per poder treballar. La nostra capacitat,és el treball, l’entrega, la perseverança i que fem més de lo que imaginen. No volem caritat ni compassió. Volem una feina digna i no dependre de ningú. Com jo hi haurà molts que pateixen en el seu interior aquesta incertesa. Només ho nota el qui pateix, un mateix.

Heu d’escoltar i incentivar la nostra feina per sostenir els CETS què són els que ens paguen. Junts amb entitats i administracions, podem fer un servei i una bona feina per pujar això endavant. La nostra cura és mantindre’ns vius, útils.

Veiem en l’actualitat el que fa falta i el que podem donar. Crec que tenim un lloc i un dret per estar inserits. Depèn de vosaltres, de la gestió i plantejament. Espero que més aviat que tard, es pugui fer un pla i una desescalada assegurant-nos la seguretat i tranquil·litat que ara no tenim.

La crisis és de tots i no ens podeu deixar sols!

Ricardo Mera Arnal

Mossos i FAFAC alerten sobre els riscos de les persones amb Alzheimer durant el confinament

0
Girona servei teleassistència serveis cobertura
El model del servei permetrà un seguiment més individualitzar dels usuaris // Foto: gencat
riscos persones alzheimer confinament
Les persones amb Alzheimer són més vulnerables durant el confinament // Foto: gencat

Els Mossos d’Esquadra i la Federació de Familiars Malalts d’Alzheimer (FAFAC) alerten que durant el període de confinament per la pandèmia de la COVID-19 s’ha incrementat notablement el grau de vulnerabilitat i els riscos per a les persones amb Alzheimer.

Amb l’objectiu de millorar la seguretat de les persones vulnerables, com ara les que pateixen Alzheimer o demències i als seus cuidadors/es, els Mossos d’Esquadra han augmentat les accions de prevenció amb la difusió de consells de seguretat a través de material corporatiu, treball transversal amb institucions, entitats relacionades amb aquest col·lectiu, socials i comunitats veïnals, així com el seguiment i protecció a les víctimes per adaptar-les a l’actual situació d’emergència i incrementar la percepció de seguretat. 

Aquestes accions estan incloses en el Pla de contingència per garantir la seguretat de les víctimes de violència masclista i domèstica, i de les persones vulnerables en el marc de l’aplicació de les mesures excepcionals de confinament decretades.

S’han donat casos de desconeguts que han detectat persones amb d’Alzheimer al  carrer i que s’hi han apropat amb la suposada intenció d’ajudar-los a fer la compra o encàrrecs quan en realitat el seu propòsit era guanyar-se’n la confiança per aconseguir entrar al seu domicili per apropiar-se d’objectes de valor o d’acompanyar-los al caixer per treure diners del compte bancari. En aquests casos, davant la sospita que una persona pot ser víctima de fets delictius s’ha de posar immediatament en coneixement de la policia i aportar el màxim d’informació possible.

Hi ha altres situacions que han provocat canvis en el dia a dia d’aquestes persones com el fet de dur mascareta i guants que no són capaços d’incorporar a la seva quotidianitat. D’altra banda s’han donat alguns casos de ciutadans que els han increpat per no mantenir la distància física recomanada per les autoritats sanitàries o justament per no dur la mascareta. A aquesta conjuntura adversa cal afegir-hi el fet que alguns familiars d’aquestes persones no els han pogut fer l’acompanyament per a l’adaptació a aquesta realitat canviant perquè havien de treballar.

També s’ha detectat que després de mesos d’aïllament i, per tant, de no tenir contacte amb l’exterior, aquestes persones tenen més dificultats a l’hora d’orientar-se i en aquests moments els perills de perdre’s augmenta notablement i el nombre de denúncies per desaparicions pot créixer a mesura que avancin les fases de desconfinament. Els Mossos d’Esquadra han detectat que amb la nova fase de desescalada gradual, en què les persones grans ja poden sortir al carrer en les seves franges horàries, s’estan produint més pèrdues i que almenys en un 50% es tracta de persones amb Alzheimer.

Per tot això els Mossos d’Esquadra i la FAFAC s’impulsen tot un seguit de mesures, de consells de seguretat i pautes d’actuació adreçats sobretot a familiars, cuidadors/es, amics i la xarxa veïnal que hi conviu habitualment, amb la finalitat d’ajudar-los a superar les fases del desconfinament tant fora com dins de casa per tal de millorar la seva seguretat.

Sabadell distribueix prop de 29.000 mascaretes entre persones grans o amb discapacitat

0
mascaretes
mascaretes

L’Ajuntament de Sabadell ha repartit prop de 29.000 mascaretes entres persones grans o amb discapacitat. La mesura se suma a d’altres puntuals que s’han portat a terme les darreres setmanes per facilitar a les residències mascaretes o altres elements de protecció. 

D’altra banda, s’ha previst distribuir un total de 24.000 mascaretes entre les persones majors de 80 anys de la ciutat, que es faran arribar als seus domicilis (2 per persona). Està previst fer aquest repartiment durant aquesta setmana.

Totes aquestes accions posen de relleu el compromís del consistori sabadellenc amb el col·lectiu de les persones amb discapacitat.

Reobren el Restaurant Davall de la Llotja i l’espai Bo de Shalom de La Gremial d’Ilersis

0
espai gourment bo fundacio ilersis
restaurant i espai gourmet bo shalom ilersis
Espai Bo de Shalom de la Gremial // Foto: Fundació Ilersis

La Fundació Privada Ilersis ha donat aquest dilluns un pas en ferm cap a la normalització de la seva situació i del seu personal amb la reobertura del Restaurant Davall de La Llotja i del seu establiment gourmet Bo de Shalom de La Gremial.  

El retorn a l’activitat s’ha fet, en tots dos casos, amb totes les mesures de seguretat i higiene pertinents, per tal de protegir els clients i els treballadors d’aquests dos espais que posen en valor la tasca social que es fa des d’Ilersis. De fet, l’objectiu de les dos iniciatives és donar l’oportunitat de formar-se i de treballar en aquest sector de la restauració a col·lectius de persones amb capacitats especials, amb la qual cosa la represa de l’activitat suposa una gran notícia per a la gran família d’Ilersis.