
Davant la notificació de mesures cautelars decretades pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJCat) relatives al Conveni col·lectiu català de gent gran (Gercat), les entitats sotasignants del citat conveni han expressat a través d’un comunicat conjunt els següents punts:
- El nostre respecte per la decisió presa per la Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, una mesura cautelar i pendent, per tant, d’una sentència definitiva.
- El Conveni GERCAT és fruit de l’acord entre les organitzacions empresarials ACRA, CAPSS i La Unió, i les organitzacions sindicals CCOO i UGT.
- El Conveni GERCAT és plenament vigent a dia d’avui, però la seva aplicació efectiva no es produirà fins la seva publicació en el DOGC.
- Lamentar la demanda interposada per una organització empresarial que està provocant que les persones treballadores del sector d’atenció a la gent gran no puguin gaudir de l’esperat increment de salaris, a falta del judici previst al setembre, i al dictamen de la corresponent sentència.
- Lamentar també el posicionament públic contrari envers el Conveni GERCAT provinent d’altres organitzacions empresarials, el qual provoca un perjudici per a les persones treballadores i no contribueix a la millora del sector d’atenció a la gent gran amb dependència.
- Reiterar el compromís de les entitats sotasignants, que tenen l’aval del 90% del sector, envers l’àmbit d’atenció a la gent gran mitjançant un Conveni GERCAT que contempla millores socials, entre les quals un escenari econòmic pel període 2021-2023 d’increments tarifaris que permetrà actualitzar les condicions salarials del col·lectiu professional.
Un procés judicialitzat
El passat 23 de febrer es va constituir la Mesa Negociadora del llavors denominat “Primer conveni col·lectiu autonòmic de Catalunya del Sector de l’Atenció a la Gent Gran”. A més de les patronals i sindicats que van impulsar el conveni, van ser convidades les patronals UPIMIR, La Confederació, i també l’Associació ACAD. A aquesta última no se li va atorgar cap representativitat a la citada Mesa, quedant repartida la representativitat de la patronal amb 11 membres per l’ACRA, 1 per UCH, 1 per CAPSS, 1 per Upimir i 1 compartit per La Confederació i Cesocat.
Aquest fet va motivar la denúncia d’ACAD, primer davant la Direcció General de Relacions Laborals i posteriorment amb una demanda d’impugnació davant la Sala de lo Social del TSJCat. La Sala ha admès a tràmit la demanda i ha decretat mesures cautelars deixant en suspens la publicació del conveni al DOGC. Entre aquestes mesures ha assenyalant la data del proper 15 de setembre per celebrar el judici per dirimir la possible impugnació. Així doncs l’aplicació del conveni queda pendent de la resolució d’aquest judici i la sentència que es determini.